петък, 17 февруари 2023 г.

ЕК с първи коментар на новината, че България няма да успее да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г.

  

"Европейската комисия приветства постоянната амбиция на България да се присъедини към еврозоната, когато бъдат изпълнени всички критерии за това", заявиха от Комисията за БНР по повод новината, че въвеждането на еврото у нас няма да стане на 1 януари 2024 г., както бе планирано. 

Причините са, че българската политическа класа отказа да подготви законодателните промени, които бяха ангажимент преди приемането на еврото, както и твърде високата инфлация.

"Присъединяването към еврозоната се управлява от система от прозрачни правила и критерии, гарантиращи еднакво отношение към страните, тръгнали по този път и осигурява успешно членство. Независимо от конкретната дата на присъединяване, Комисията ще продължи да работи заедно с България, за да позволи нейно успешно членство в еврозоната", казват още ЕК.

Днес следобед министърът на финансите Росица Велкова обяви, че страната ни няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г.

На заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата България не е била изслушана за готовността ѝ, макар точката да е била в дневния ред. Причината е, че не изпълняваме инфлационния критерий по Маастрихт и не сме приели необходимото законодателство, за да поиска оценка за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2024 година, обясни Велкова. По думите ѝ новата целева дата е 1 януари 2025 г.

"Възможна е и по-ранна дата, като например 1 юли 2024 г., възможна е и по-късна дата. Всички зависи дали ще изпълним критериите и кога ще ги изпълним", посочи министърът.

"Ако няма ясен целеви период за замяната на лева с евро, кредитният рейтинг на страната ни ще се влоши, което ще има негативно отношение и по лихвите по дълга", допълни Велкова.

48-то Народно събрание одобри бързото присъединяване на България към еврозоната, но така и не успя да гласува ключови законопроекти по пътя към еврото.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата