петък, 27 януари 2023 г.

Бургаски ученици от АЕГ „Гео Милев” представиха пиеса на китайски език

 Бургаски ученици от АЕГ „Гео Милев” представиха пиеса на китайски език

С много вдъхновение и забавни репетиции десетокласниците от АЕГ „Гео Милев” в Бургас представиха пиесата „Легенда за чудовището Ниен“. Учениците зарадваха свои връстници и учители с изпълнение на древната легенда за митичното чудовище, полу-бик полу-лъв, което се страхува от червения цвят.

Постановката е по сценарий на Жанет Ценова, преподавател по китайски език в престижната гимназия, а за подготовката възпитаниците са се трудили цяла седмица.

Събитието е по повод отбелязването на Лунната нова година – тази на Водния Заек. Над милиард жители по света я посрещнаха на 22 януари.

Празникът в училището продължи с интересни културни презентации и Дзиенджъ - традиционното китайско изрязване на червена хартия, където младежите написаха своите пожелания за здраве, късмет, щастие, благополучие и дълголетие.

 Припомняме, че Бургас е една от първите общини в България, която въведе изучаване на китайски език още през 2016 година в четири елитни гимназии.

 „Китайският език дава огромна перспектива за развитие на хората, които го владеят. Учениците възприемат йероглифите като приказка, интересът е към цялата култура. Всички знаем, че границите на нашия език са граници на нашия свят и чрез владеенето на повече чужди езици ние разширяваме хоризонтите си. Това дава възможност и за креативен учебен процес”, сподели Жаклин Мутафян – Нейчева, директор на АЕГ „Гео Милев”.


В Центъра за съвременно изкуство и библиотека на ул. "Св. св. Кирил и Методий“ № 41-45 върви и безплатно обучение по китайски език за начинаещи. Курсът се провежда всеки вторник и четвъртък от 17.00 до 18.30 часа.Инициативата се организира от Община Бургас.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ 

Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата