четвъртък, 19 януари 2023 г.

Дълги години затвор за шведи, шпионирали за Москва, единият работил и за местните служби

  

Двама братя шведи от ирански произход получиха тежки присъди затвор за шпионаж в полза на Русия и военното ѝ разузнаване ГРУ, предаде АП, цитирана от БТА.

По-големият от двамата натурализирани шведи Пейман Кия беше осъден на доживотен затвор, а по-малкият Паям Кия - на девет години и десет месеца. Те се явиха пред Стокхолмския окръжен съд по обвинения, че между 28 септември 2011 г. и 20 септември 2021 г. заедно са предавали сведения на Русия.

Доживотната присъда в Швеция обикновено е равносилна на най-малко 20-25 години затвор.

"Няма съмнение, че братята, заедно и съгласувано, са предоставяли без разрешение и в полза на Русия и ГРУ придобити от тях сведения", се казва в мотивите за съдебното решение. Те са ги предоставяли на чужда сила с цел да навредят на националната сигурност на Швеция, се допълва в тях.

Според Стокхолмския окръжен съд "основната движеща сила зад извършването на общото им престъпление" е бил Паям Кия, а участието на Пейман Кия е било "сравнително по-маловажно".

По-големият брат "напълно е съзнавал вредите, които ще причини, предавайки сведенията на Русия, която представлява най-голямата заплаха за националната сигурност на Швеция", посочва съдът в мотивите си за доживотната присъда.

"След като се запозна с приложените доказателства, окръжният съд смята, че някои факти и обстоятелства по случая все още не са напълно изяснени и затова не беше възможно с пълна сигурност да се състави цялостна картина на това, което се е случило", постанови съдия Манс Виген. "Но дори и така съставената картина е достатъчно ясна, за да бъдат подведени обвиняемите под отговорност."

Мотивът по думите му са били парите.

Що се отнася до размера на престъплението, Пейман Кия се е сдобил с около 90 документа, а Паям с близо 65, посочи Виген.

"Разкриването на подобни документи може да бъде особено вредно за националната сигурност на Швеция", каза той на пресконференция.

"Те бяха признати за виновни за много тежки престъпления срещу системата за разузнаване и сигурност на Швеция", заяви прокурор Пер Линдквист.

През цялото дело, което се гледаше при закрити врата, двамата мъже отричаха да са извършили каквото и да било закононарушение. Голяма част от събраните доказателства при предварителното следствие са тайна.

В периода 2014-2015 г. 42-годишният Пейман Кия е работил за шведското контраразузнаване, но и за въоръжените сили на страната. Според шведската прокуратура данните, които са предавали на руснаците, са от няколко отдела на шведската служба за сигурност и разузнаване СЕПО.

Пейман Кия, както се твърди е работил за външното разузнаване на шведските въоръжени сили, известно с акронима МУСТ, както и за свръхсекретен отдел в тази служба, занимаващ се с шведските шпиони зад граница, съобщават шведски медии.

Той е бил арестуван през септември 2021 г., а неговият брат - през ноември същата година.

При ареста си 35-годишният Паям Кия е помогнал на брат си да "разкачи и счупи твърд диск, който по-късно е открит в контейнер за отпадъци", се казва в обвинителния акт, с който АП е имала възможност да се запознае.

Смята се, че това е един от най-сериозните случаи на шпионаж в шведската история, защото двамата са съставили списък с всички служители на СЕПО.

Един от най-големите шпионски скандали в Швеция е от времето на Студената войната, когато Стиг Берглинг, който работи за СЕПО и въоръжените сили, продава тайни на Съветския съюз. През 1979 г. той е осъден на доживотен затвор по сходни обвинения, но впоследствие бяга, докато излежава присъдата си, за да се завърне доброволно в Швеция през 1994 г. Умира в родината си през януари 2015 г.

В същото време шведското правителство обяви, че предоставя нова военна помощ на Украйна. Тя ще включва бойни машини на пехотата и артилерийски системи "Арчър", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Помощта е на стойност 4,3 милиарда шведски крони (419 милиона долара). Тя ще включва и ръчни противотанкови гранатомети НЛОУ (NLAW).

"Военната помощ за Украйна е от решаващо значение. При вземането на нашето решение бяха взети предвид конкретните желания на Украйна за това какво иска да получи", каза на пресконференция шведският министър-председател Улф Кристершон.

Швеция ще изпрати около 50 от своите верижни бойни машини на пехотата "Тип 90" (Type 90) и неуточнен брой самоходни гаубици "Арчър".

Досега Стокхолм е предоставил на Украйна военна помощ за около 5 млрд. крони плюс няколко хуманитарни пратки.

Швеция, която сега ротационен председател на Съвета на ЕС, подаде миналата година молба за присъединяване към НАТО заедно с Финландия - решение, което взе след руската инвазия в Украйна, скъсвайки с десетилетната си политика на необвързаност.

Страната разполага с общо 48 самоходни гаубици "Арчър". Украйна прояви интерес да придобие такива артилерийски системи, за да ги използва срещу руската армия.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата