понеделник, 30 януари 2023 г.

София и Скопие се разбраха да гарантират мирното честване на Гоце Делчев

 

                              Снимка: БТА 

"Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония ще вземе всички мерки, за да бъде осигурено мирното отбелязване на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие и да не бъде допуснат никакъв инцидент", каза министърът на вътрешните работи на страната Оливер Спасовски след работната среща днес в Скопие с българския вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Ползотворна" нарече работната среща Демерджиев, посочвайки, че са били обсъдени всички въпроси, свързани с обезпечаване на сигурността по време на церемонията, като е получил е уверение от Спасовски за това. Самият Демерджиев е поел ангажимент хората, които от България ще дойдат, да не участват в правонарушения или провокации, защото крайната цел е честването на една видна историческа личност - Гоце Делчев, а не денят да стане терен на различни радикални или псевдонационални прояви.

"Крайната цел е гарантиране на сигурността на всички граждани на територията на страната и гостите й", посочи Спасовски, който отбеляза и отличното сътрудничество между двете министерства, "което е еднакво важно и за двете министерства и за гражданите и целия регион", предаде БТА.

Демерджиев каза, че е получил уверения, че случаят с посегателството над секретаря на сдружението "Цар Борис Трети" Християн Пендиков в Охрид ще бъде разследван обективно и цялостно, а целта е да има превенция, за да не се случват в бъдеще подобни инциденти, които развалят отношенията между България и Северна Македания и които не бива да се допускат в държава, която се стреми да прилага върховенството на закона, каквото уверение получил от Спасовски.

"Предадох документи, които касаят заплахи, получени от Пендиков по време на престоя му в болницата, и получих уверение, че те ще бъдат проверени и разследвани, а всички виновни лица - изправени пред закона. Със сигурност бъдещето на двете държави е свързано с Европа, но е важно да се знае, че езикът на омразата не е пътят към Европа. Европейските държави споделят ценности и това е нашият път, за да има стабилност не само в региона, но чрез това да гарантираме стабилност и сигурност в цяла Европа", заяви българският вътрешен министър.

Двамата вътрешни министри разговаряха в продължение на три часа, а след срещата направиха само изявления без да отговарят на журналистически въпроси.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата