събота, 7 януари 2023 г.

Германия ще дава по-лесно гражданство, новите правила вече са готови

 

Според новите правила, изготвени от германското министерството на вътрешните работи, чужденците, живеещи в Германия, вече няма да е нужно да се отказват от паспорта си, за да получат германско гражданство и ще могат да кандидатстват след 5 години пребиваване, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

В коалиционното си споразумение правителството на канцлера Олаф Шолц се съгласи през 2021 г. да въведе "модерен закон за гражданството".

Други аспекти на реформата включват облекчаване на доказването на владеене на немски език за определени групи и отпадането на изискването за изпит за гражданство за хората над 67-годишна възраст.

Този ход е насочен главно към т. нар. гастарбайтери, които са пристигнали в страната през 50-те години на миналия век и на които никога не са били включвани в езикови или интеграционни курсове, тъй като се е предполагало, че те ще се върнат в страната си на произход - най-често Турция.

Понастоящем чужденците трябва да живеят в Германия 8 години, преди да могат да кандидатстват за гражданство.

Според проектозакона съкратеният срок от 5 години може да бъде и допълнително намален, ако кандидатите са в състояние да докажат, че са добре интегрирани, например като демонстрират отлични резултати в училище или на работното място, доброволен труд или особено добри езикови умения.

Децата, които са родени в Германия, но родителите им са с чуждестранно гражданство, вече няма да е нужно да избират кое гражданство да вземат, когато пораснат.

Промените са част от мащабна реформа на германските политики за миграция и интеграция, провеждана от управляващата тристранна коалиция на Германската социалдемократическа партия, Съюз 90/Зелени и Свободната демократическа партия.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата