петък, 6 януари 2023 г.

Стара карта с нацистко съкровище за милиони вдигна на крак иманяри

  

Стара карта, която отбелязва мястото, където нацистки войници са скрили съкровища на стойност милиони евро по време на Втората световна война, запали въображението на десетки любители-иманяри в Нидерландия тази седмица, предаде Ройтерс.

След като картата беше публикувана във вторник от Националния архив на Нидерландия, тълпи от златотърсачи, въоръжени с металотърсачи и лопати, се втурнаха из нивите около селцето Омерен в източната част на страната.

Според архивите картата показва къде нацистите са скрили четири големи сандъка, пълни с диаманти, рубини, злато, сребро и всякакви бижута. Богатствата били ограбени след експлозия в банка през август 1944 г.

Картата е иззета малко след войната от немски войник от специален институт, натоварен със задачата да проследи немските капитали в Нидерландия, след като страната е освободена от нацистката окупация през 1945 г.

Картата бе публикувана тази седмица, след като официално изтече срокът на засекретеност от 75 години, допълва БТА.

Въпреки че съществуването на съкровището никога не е било напълно потвърдено, институтът предприел няколко неуспешни опити да го открие през 1947 г., каза говорителката на Националния архив Ан-Марике Самсон.

"Не знаем със сигурност дали съкровището е съществувало. Но институтът направи много проверки и установи, че историята е надеждна", каза Самсон и добави: "Никога обаче не успяхме да го открием и дори да е съществувало, вероятно вече е изкопано."

Но дори минималният шанс да намерят някакви ценности, не попречи на десетките аматьори-златотърсачи да опитат късмета си.

"Виждам навсякъде групи от хора с метални детектори", каза 57-годишният Ян Хензен, който също се е включил в търсенето.

"Срещам наоколо хора от цялата страна", съобщи бившият кмет на Омерен Клаас Тамес, който сега управлява фондация, собственик на земите, в които може би се крие съкровището.

"Карта с редица от три дървета и червен кръст, отбелязващ мястото, където трябва да бъде скрито съкровището, разпалва въображението", уточни Тамес и добави: "Ако някой открие нещо, той е длъжен да ни докладва, така че ще видим - но не бих очаквал да е лесно."

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 “Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата