"Часовникът на Страшния съд" ще бъде пренастроен днес. Световноизвестни учени ще обявят дали през изминалата година човечеството се е доближило още повече да апокалипсиса.

На 24 януари в 10:00 ч. сутринта (1500 GMT) ще обявят дали ще се промени времето на символичния часовник, сочи бюлетинът на атомните специалисти.

Организацията описва часовника като "метафора за това колко близо е човечеството до самоунищожение". Решението за пренастройване на стрелките на часовника се взема ежегодно от Съвета за наука и сигурност на бюлетина и неговия съвет на спонсорите, в който влизат 11 нобелови лауреати.

В момента часовникът показва 100 секунди до полунощ. При настройката днес ще бъдат взети фактори - като войната в Украйна, биологичните заплахи, разпространението на ядрени оръжия, промените в климата, дезинформацията и разрушителните технологии.

"Часовникът на Страшния съд" е създаден през 1947 година от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по проекта "Манхатън", в рамките на който са създадени първите ядрени оръжия. 

Той символизира глобалната уязвимост към катастрофа по това време. По онова време той е показвал 7 минути до полунощ. Най-благоприятна е била 1991 година - след края на Студената война. Тогава стрелките били върнати назад - до 12 часа без 17 минути. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma