вторник, 31 януари 2023 г.

Първа в Източна Европа: Еднополовите бракове в Словения вече са законни

  

В сила от днес влиза поправка на Семейния кодекс на Словения, според която еднополовите двойки ще могат да сключват брак и да осиновяват деца, съобщи словенската редакция на телевизия Ен1, като дават възможност на тези хора да са щастливи и пълноценни такива, каквото са се родили и се чувстват и това да бъде прието по един нормален и толерантен начин от обществото.

Законният брак в Словения вече няма да бъде само между мъж и жена, както досега, а от двама души, без значение от пола им.

През юли най-висшият съд в Словения постанови, че законът, който определя брака като съюз единствено между мъж и жена, дискриминира двойките гейове и лесбийки. Той отмени незабавно действието на оспорваните текстове от закона и нареди на парламента да промени текста в рамките на шест месеца. През октомври 2022 година Словения стана първата страна в Източна Европа, приела законодателство за еднополовите бракове.

До момента еднополовите бракове са легализирани в 18 европейски държави, повечето от тях дават и възможност на двойките да осиновяват деца. Други европейски страни позволяват на еднополовите двойки да регистрират съвместно съжителство, но не и да се женят - сред тях са Чехия, Хърватия, Кипър, Естония, Гърция, Унгария и Италия. Повечето източноевропейски държави, включително България, не са узаконили нито съвместното еднополово съжителство, нито хомосексуалните бракове.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата