неделя, 29 януари 2023 г.

Киев води преговори с Вашингтон за ракети с голям обсег

  

В ход са и ускорени преговори между Киев и неговите съюзници относно искането на Украйна за ракети с голям обсег, които страната твърди, че ще ѝ помогнат да попречи на Русия да разрушава украинските градове, заяви високопоставен сътрудник на президента Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски задейства санкции срещу 185 компании и лица, които подкрепят войната на Русия срещу Украйна, съобщава ДПА, напомняйки, че това става в 12-тия месец от началото на войната.

Киев обяви, е отблъснала атака в района на Благодатне, а руската групировка "Вагнер" - че е установила контрол над селото.

Киев иска ракети с голям обсег

Украйна получи обещания за западни бойни танкове и търси изтребители, за да отблъсне руските и про-московски сили, които бавно напредват по част от фронтовата линия.

"За да отслабим драстично ключовото оръжие на руската армия - артилерията, която те използват сега по фронтовите линии - ние се нуждаем от ракети, които ще разрушат техните складове", заяви президентският съветник Михайло Подоляк за украинска телевизия. Той добави, че на окупирания от Русия Кримски полуостров има над 100 артилерийски склада.

"Затова, първо, преговорите вече се водят. И второ, преговорите напредват с ускорен ритъм", посочи Подоляк, без да даде повече подробности.

Украинският президент Володимир Зеленски също заяви по време на снощното си видеообръщение, че Украйна иска да предотврати руските атаки срещу жилищни зони и цивилни.

"Украйна се нуждае от ракети с голям обсег ..., за да лиши окупатора от възможността да разполага своите ракетни установки някъде далече от фронтовата линия и да разрушава украински градове", каза той.

Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от американски ракети ATACMS, които имат обсег от 297 километра. Вашингтон засега отказва да достави оръжието, отбелязва агенцията.

В 12 месец от войната

Въоръжените сили на Украйна заявиха, че украинските сили днес са отблъснали нападение в района на Благодатне в източната част на Донецка област, а руската частна военна компания "Вагнер" заяви, че е установила контрол над селото, предаде Ройтерс.

"Подразделенията на силите за отбрана на Украйна отблъснаха нападенията на окупаторите в района на... Благодатне... в Донецка област", заяви генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в своята ежедневна сутрешна сводка. Той добави, че силите му са отблъснали руските атаки в районите на 13 други населени места в Донецка област.

Групата "Вагнер", определена от САЩ като транснационална престъпна организация, снощи заяви в "Телеграм" , че нейни подразделения са установили контрол над Благодатне.

Агенция Ройтерс посочва, че не е успяла да потвърди информацията от двете страни от независими източници. С ожесточаването на сраженията в Донецка област точното положение на фронтовата линия не е ясно, особено в района на град Бахмут, където през последните седмици се водят едни от най-тежките боеве от началото на войната.

Украйна заяви, че руската офанзива около Бахмут не е достигнала своята кулминация, но ситуацията по фронтовата линия там е все по-трудна. Управителят на Донецка област Павло Кириленко заяви в свое съобщение в "Телеграм", че четирима цивилни са били убити, един от които в Бахмут, а 17 са пострадали при руските атаки в региона вчера.

Кой е новият санкционен списък

Компаниите и бизнесмените, които извършват железопътен превоз на персонал и военно оборудване в ползва на "държавата агресор", ще бъдат наказани, заяви Зеленски във вечерното си видео обръщение. Той каза, че иззетите активи ще бъдат използвани в полза на националните отбранителни усилия.

Беларуски компании, които помагат на Русия с доставки, са в новия санкционен списък, включващ 182 фирми и три лица.

Зеленски каза, че Украйна работи за това други страни също да блокират активите на компаниите, и благодари "на всички онези, които помагат за засилване на санкциите срещу Русия" и на разследващите, които разкриват и преследват избягването от страна на Русия на наказателните мерки.

Украинският президент повтори искането си Русия да бъде изключена от Олимпийските игри в Париж следващата година и каза, че е писал до президентите на водещите международни спортни федерации да се ангажират с това в момент, когато Международният олимпийски комитет обмисля да върне достъпа на руските атлети до световния спорт.

В град Константиновка в Донецкия регион руски ракетни атаки срещу жилищни сгради отнеха живота на трима души и раниха 14 други в събота, заяви Зеленски.

Визирайки перспективите за военна помощ от Запада, президентът подчерта, че Украйна спешно се нуждае от ракети с голям обсег, за да отблъсне подобни атаки.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ 

Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

 

Новините от днес и със задна дата