събота, 14 януари 2023 г.

Подписваме меморандум с Гърция за нефтопровода Александруполис - Бургас

  

Съвсем скоро ще бъде подписан меморандум за проекта за нефтопровод Александруполис - Бургас, обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в Гърция, където бе гост на официалното начало на проект за изграждане на газова електроцентрала в Александруполис.

Министър Христов е разговарял с гръцкия му колега Костас Скрекас, а специален гост на откриването е бил министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, се казва в съобщение на Министерството на енергетиката.

"Енергийната криза в Европа налага още по-тясно сътрудничество и общи усилия между България и Гърция. Това ни сближи допълнително, така че да си партнираме в много проекти и политики. Гърция е наш партньор не само заради географското разположение, но и заради сходните ни виждания как да развиваме енергетиката в региона", коментира Росен Христов.

Той даде пример за сътрудничеството между България и Гърция при приемането на политики на европейско ниво с цел стабилизиране пазара на газ.

На 4 януари служебното правителство одобри два меморандума за разбирателство между България и Гърция, чрез които двете държави ще могат да развиват сътрудничеството си в областта на енергетиката, припомня БТА. Чрез първия документ двете държави се очаква да си сътрудничат при проучването на възможностите за изпълнение на проект за изграждане на нефтопровод Александруполис - Бургас.

Подписването на меморандума цели създаване на необходимата база за проучване на възможностите за реализиране на инфраструктурния проект за пренос на суров петрол от не-руски източници от пристанището Александруполис в Гърция до района на Бургас в България, съобщиха тогава от Министерския съвет.

"Александруполис играе ключова роля в геополитически, енергиен план и в областта на развитието и ще продължи да я играе", заяви в събота гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис при откриването на проект за изграждане на централа с газово захранване за производство на електроенергия в града днес, съобщава АНА-МПА. На церемонията присъства българският министър на енергетиката.

Енергоблокът ще бъде с мощност 840 мегавата и ще бъде изграден съвместно от Обществената енергийна корпорация (51%), ДЕПА Комършъл (29%) и Копелузос Груп (20%).

Той ще "увеличи капацитета ни за производство на електроенергия, намалявайки вноса на електроенергия, но най-вече увеличавайки износа", заяви Мицотакис, като добави, че "амбицията ни е да се превърнем в доставчик на енергийна сигурност за нашите съседи на Балканите", пише БТА.

Енергоблокът ще струва 400 000 000 евро, в него ще работят 800 души и постепенно ще бъдат наети 100 мениджъри. Очаква се да започне да функционира след 32 месеца. Заедно с плаващото съоръжение за съхранение и регазификация, което се очаква да бъде готово през 2024 г., двата проекта ще бъдат "двойна динамична стъпка към бъдещето на енергийната ера", отбеляза той.

Новата електроцентрала ще бъде изградена в стратегическа точка (индустриалната зона на Александруполис), където се срещат няколко инфраструктурни обекта за природен газ и международни връзки на енергийните мрежи. Тя ще се свърже с Центъра за свръхвисоко напрежение на IPTO (Независимия оператор за пренос на електроенергия) на Гърция в Неа Санта, където завършва втората линия България-Гърция (Неа Санта-Марица Изток) - европейски проект, който ще повиши преносния капацитет на двете страни до 1400 мегавата (от Гърция към България) и 1700 мегавата (от България към Гърция).

Според оповестените до момента данни се очаква блокът да има 63% рейтинг на ефективност, което означава по-ниски разходи и потребление на гориво, както и по-ниски емисии на въглероден диоксид.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата