понеделник, 30 януари 2023 г.

Икономическата комисия бойкотира промените за "Гражданската отговорност"

 Какъв риск покрива застраховката "Гражданска отговорност"? - NOVA 

За втори пореден път икономическата комисия в парламента не събра кворум, за да гласува ключови промени по пътя на България към Еврозоната.

Те се отнасят до бюрото "Зелена карта" и плащането на обезщетения при щети, нанесени от български водачи при шофиране зад граница.

Според представителите на ГЕРБ - СДС, ако предложените промени бъдат одобрени, "Гражданската отговорност" ще поскъпне.

От самото бюро обаче не потвърдиха този извод, съобщи БНР.

Промените в текстовете, свързани с нанесените щети от български водачи в чужбина, са част от ангажиментите на България по пътя за приемането на еврото.

"В момента се водят преговори с Брюксел за известна толерантост по отношение на инфлационния критерий, но ако не са спазени законодателните ангажименти, няма как тези преговори да са в наша полза", коментира служебната министърка на финансите Росица Велкова.

Александър Иванов от ГЕРБ и Мартин Димитров от "Демократична България" влязоха в остър спор.

"ГЕРБ вкара България в Еврозоната, а вие бяхте на Моста на влюбените, г-н Димитров. Вие, докато упрявлявахте с правителството на Промяната, донесохте 25% инфлация", обърна се Иванов към Димитров.

"Тук трябваше да бъдат колегите и да си защитят позицията. Те казват - намерете компромис и бягат като партизани от залата", отвърна му Мартин Димитров, след като Иванов напусна заседанието.

Депутати от БСП, ДПС, "Възраждане" и "Български възход" не дойдоха на заседанието, заради което не се премина към гласуване на текстове.

Борислав Богоев от бюрото "Зелена карта" заяви, че проблемът съществува от години и че се подобрява.

"Дали ще се увеличи "Гражданската отговорност" - не можем да кажем, тъй като цената има много компоненти", коментира Богоев и призова депутатите все пак да намерят някакво решение.

От работодателските организации, с изключение на Съюза за стопанска инициатива, подкрепят предложените промени и изтъкват, че ако се стигне до поскъпване на застраховката, то ще е единствено за водачите с нарушения на пътя в чужбина.

Успоредно с икономическата комисия извънредно заседава и регионалната - заради казуса с глобите за жителите на село Пролеша, които не са плащали винетки, защото мислели, че са освободени.

До 3 пъти на година се ограничават глобите от 300 лв. за пътуване без винетка по републиканските пътища, приеха депутатите с промените в Закона за пътищата на второ четене.

Всяка платена глоба над тези три ще се възстановява от Агенция "Пътна инфраструктура", обясни депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Николай Нанков.

"Всички нарушители на пътя, които са платили повече от 3 глоби, начислени за една календарна година - всяка глоба над тези три ще бъде възстановявана от Агенция "Пътна инфраструктура". Втората много важна промяна - ако имаме сгрешена винетка до 3 символа при закупуване, съответно доказване с разписка за закупена винетка, няма да бъде начислявана такса и глоба", коментира той.

"И много важна потребителска тема - при изтичаща винетка, ползвателите ще получават 2 пъти есемес, имейл или друг вид известие, че винетката изтича", добави Нанков.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата