Поредно дело за екстрадиция в Германия на служител в колцентър - Окръжният съд в Стара Загора реши млад българин да бъде предаден на немските власти. Това е поискано с европейска заповед за арест, след като са задържани и екстрадирани други четирима негови колеги.

Българинът е обвинен, че е извършил над сто измами на стойност над 1 милион и половина евро, припомня БНТ.

По телефона той е предлагал продажбата на софтуер за търговия с криптовалута. Когато някой от потенциалните клиенти се съгласи да се запознае с възможностите на софтуера, те прехвърляли комуникацията на по-горно ниво към акаунт мениджъри.

Младежът беше отведен с белезници от съдебната зала в старозагорския затвор. Там той ще изчака екстрадацията си в Германия.

През октомври миналата година Апелативният съд в Пловдив прие искането на германските власти още един българин - 23-годишният Иван Тилев, да бъде екстрадиран в Германия за участие в престъпна група с цел финансови измами.

Служителят в колцентър в София е обвинен и за измама в особено големи размери за 800 хиляди евро. Германската прокуратура разследва и фирмата "Тийм ъп груп" за присвоени над 14 милиона евро от европейски граждани.

Тогава Тилев обясни пред съда, че е намерил работата си чрез обява в интернет. Изискването било добро владеене на немски език. Бил обучен и назначен в колцентър в София. Работил една година в компанията, която предлага финансови услуги.

"В нито един момент аз не съм съм смятал, че се извършва измамна дейност. Имахме наставления от пряк началник, мениджър, който ми казваше какво да правя имахме работа с клиенти", каза той.

На 27 юли 2021 година ГДБОП съвместно с представители на германската прокуратура влиза в офиса на компанията. Четиримата души са задържани сред тях и управителят и собственикът на компанията, които са чужди граждани - сръбкиня и израелец.

Според предварителните данни компанията, регистрирана в България, е част от международна схема за финансови измами. Значителни средства от заможни клиенти в Германия и Австрия са привличани за закупуване на акции с обещана висока печалба. Парите обаче след преводите изчезват.

Според разследването в измамната схема участват израелски престъпни групи, които са разположени в България, Молдова, Черна гора и Сърбия. Агентите в кол центровете са запознати със схемата, смятат от обвинението.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma