понеделник, 23 януари 2023 г.

Снегът идва: Все по-студено през следващите дни, предстоят значителни валежи

 Все по-студено през следващите дни, предстоят и значителни валежи от дъжд и сняг 

В следващите дни ни предстои динамично време, с превалявания от дъжд и сняг и много по-ниски температури от онези, на които се радвахме през изминалата седмица, пише Дир.бг. 

До края на деня ще остане облачно, освен на места на изток и североизток, където ще има временни разкъсвания и намаления на облачността. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-североизток. След обяд температурите ще достигнат 6 до 11 градуса в повечето места. Слаби превалявания от дъжд са възможни само в западните части на страната.

През нощта ще бъде облачно. Ще духа слаб вятър от изток -североизток. След полунощ, отначало над югозападните райони ще завали дъжд, по високите места и в планините - сняг.

Минималните температури утре ще бъдат от около минус 1 на североизток до 3 градуса на запад.

През деня ще остане облачно, със слаб вятър от североизток. На места в западните райони ще превали слаб сняг, в ниските места на Дунавската равнина - дъжд и мокър сняг. Температурите след обяд ще достигнат 2 до 7 градуса. На изток ще остане без валежи.

На континента времето остава с температури около или малко под обичайните за края на януари, а в повечето столици ще бъде със значителна облачност, но почти без валежи.

На Балканите прониква студен въздух от североизток и температурите ще се понижават и доближават обичайните за това време на годината.

За разлика от тук, в Китай през почивните дни и подобрен рекордът за най-ниска температура. В най-североизточната част на страната, в областта Хелонгянг, в градчето Мохе, термометрите са измерили минус 53 градуса по Целзий.

В нашата страна в сряда облачността ще остане значителна, с временни разкъсвания и намаления главно над източните райони. Почти без валежи. Ще духа слаб североизточен вятър. Минималните температури ще са от минус 1 до плюс 3 градуса, а дневните - без съществена промяна, от 1 до 6 градуса.

В четвъртък към страната ни ще приближава средиземноморски циклон. Ще има значителна облачност и от югозапад ще започнат превалявания. Минималните температури ще бъдат около нулата, а дневните - от нула-един градуса по високите полета на запад до 7-8 градуса в източните райони.

След обяд валежите ще обхванат голяма част от страната, като в западната половина и високите места ще бъдат предимно от сняг, в най-ниското на югозапад и северозапад - от дъжд и сняг, а в Източна България -  предимно от дъжд.

Очаква ни изключително динамична и сложна обстановка, затова следете прогнозите ни по този процес в следващите дни.

В петък остава предимно облачно, като в южните части на страната валежите постепенно ще отслабват и спират, освен на отделни места в планините. Преваляванията ще продължат с прекъсвания в най-северните части, като постепенно и там ще отслабват. Температурите остава най-често от около минус 2 до 3 сутрин и от 1-2, по високите полета - около нула до 5-7 след обяд.

В събота преваляванията ще спират навсякъде, осен на отделни места около Стара планина и на север, където все още ще превалява слаб или съвсем слаб сняг. Вятърът от североизток ще отслабне и ще започне да се ориентира от север-северозапад, а по-късно - от запад-северозапад. 

Обръщаме ви внимание, че макар тези температури да са значително по-ниски от рекордно високите от миналата седмица, те все пак остават малко над обичайните за този период на годината, който все пак климатично е така нареченото "дъно" на зимата и би следвало да имаме най-ниските за цялата година градуси.

В неделя минималните температури ще бъдат от около минус 3-4 по високите полета до плюс 2, а дневните - без съществена промяна, от 2 до 7 градуса. Облачността ще бъде променлива, по-често значителна, а слаби превалявания са възможни само  на изолирани места и няма да бъдат съществени.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България! 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 

Новините от днес и със задна дата