събота, 7 януари 2023 г.

Лунен календар 2023: Да отслабваме спрямо фазите на Луната

  

Луната влияе на много обекти и явления на земята, включително и на животните и хората. Всички знаем, да речем, за въздействието ѝ по отношение на приливите и отливите.

Лунната диета се основава на идеята, че с промяната на гравитационното привличане през различните лунни фази човешкото тяло също изпитва промени във функциите си - включително в способността си да задържа вода, да изхвърля токсини, да отслабва.

В основата на лунната диета е гладуването или придържането към режим на течности за период от 24 часа със старта на определена фаза на Луната. Най-силно се счита влиянието върху теглото при Пълнолуние и Новолуние и именно това са двете фази, в които най-често се спазва специалният режим. Това е най-подходящото време в месеца, ако искате да се освободите от задържаните течности в резултат на неправилно хранене или да изчистите токсините, натрупани в организма.

Какво е позволено?

Със старта на фазите Пълнолуние и Новолуние започва и 24- или 26-часов течен режим, в който се пие много вода и детоксикиращи чайове без подсладител. За онези, които трудно биха издържали толкова време гладни, могат да се включат и зеленчукови сокове. Твърдата храна, захарта и мазнините са забранени. По-долу ще откриете лунен календар за 2023 г., в който са посочени точните дни и часове на начало на всяка от основните лунни фази.

Лунната диета мода да не е само гладуване за този кратък период от време. Някои последователи на диетата съобразяват цялостния си начин на хранене с растежа на Луната. Така например, 2-3 дни преди всяко Пълнолуние организмът е готов да се настрои за пречистване - в това време е подходящо да бъдат намалени количествата приемана храна, да се пие много вода, като се избягват газираните и подсладени напитки. След цикъла на пълна "течна диета" със старта на Пълнолунието започва фаза на намаляваща луна. В този период се счита, че организмът има повишени способности да изхвърля токсините и излишните течности и можем да му помогнем с детоксикиращи храни и практики.

Лунен календар за България през 2023 г.

                                                 Снимка: Life.dir.bg

Рискове и критики към режима

С приложението на всяка диета трябва да бъдем предпазливи и да прилагаме режим, съобразен с нашето здравословно и физическо състояние и консултиран с лекар. Продължителното гладуване може да предизвика замаяност, умора, световъртеж, хипогликемия.

Диетолози и нутриционисти по цял свят са разделени в мненията си по отношение на ефекта и устойчивостта на диетата според лунните фази. Според едни това е добър метод за "фастинг" и изчистване от токсините, докато други не виждат пряка връзка между фазите на Луната и ефектите от диетата. 

Въпреки че има регистрирани сериозни резултати на намаляване на тегло след 24-часово гладуване, трябва да се има предвид, че голяма част от тази загуба се дължи на редуциране на водата в тялото - която съответно може да бъде бързо възстановена след връщането на режим с въглехидрати. В същото време мнозина споделят положителните резултати от детоксикацията и разтоварването, съобразени с фазите на Луната - особено приложени внимателно.

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

 

Новините от днес и със задна дата