понеделник, 30 януари 2023 г.

С рисков полет „Спартан” превози нуждаещо се от спешна помощ 10-дневно бебе

  

10-дневно бебе, нуждаещо се от спешна медицинска помощ, беше транспортирано със самолет C-27J "Spartan" от летище Варна до летище София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Екип за аварийно-спасително осигуряване от 16-а авиационна база от състава на Военновъздушните сили (ВВС) извърши полета.

Самолетът, оборудван със специален кувьоз и необходимата животоспасяваща апаратура, излетя в 10:47 ч. от София. Във Варна бебето беше поставено в кувьоза и наблюдавано по време на обратния полет към столицата от медицински екип от УМБАЛ "Токуда".

Полетът беше изпълнен в усложнена метеорологичната обстановка - обледеняване и мъгла, посочват от военното министерство. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир - старши лейтенант Калоян Атанасов, и борден инженер - капитан Митко Гергов.

Авиомедицинската евакуация беше изпълнена по искане на Министерството на здравеопазването след разрешение на министъра на отбраната.

БТА припомня, че на 9 януари Министерството на здравеопазването обяви процедура за договаряне без предварително обявление за закупуване на хеликоптери за спешна медицинска помощ. България е единствената държава член на Европейския съюз, която не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Няма изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух.

На 18 януари от дружеството "България Хели Мед Сървиз" съобщиха на брифинг, че са постъпили две оферти от Словакия и Белгия за хеликоптери под наем. Срокът на обществената поръчка за наемане на хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ изтече на 16 януари. Наемът на хеликоптера за една година е около 1,7 млн. евро.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата