събота, 7 януари 2023 г.

Италианска организация сезира 104 прокурори и Guardia di Finanza за цената на бензина и дизела, достигнала до 2,479 евро

 . © ANSA

Продължават повишенията на цените на бензина и дизела в Италия. Това беше констатирано от организацията Codacons, която, анализирайки цените, съобщени днес от мениджърите, които записаха рекордни ценови листи в някои области.  

Въз основа на последните налични данни, на остров Вулкано дизелът е достигнал 2,349 евро за литър в сервиран режим, 2,239 евро/литър за бензин - Codacons съобщава - В Ла Мадалена, Сардиния, бензинът се покачва до 2,087 евро за литър, 2,229 евро за дизел. В Иския литър зелено струва 2,054 евро днес, дизелът лети до 2,104 евро.

Цените по магистралата са непосилни, където бензинът струва 2,392 евро/литър по A1 Рим-Милано, а дизелът се движи около 2,5 евро за литър (2,479 евро); на магистрала А4 Бреша-Падуа, бензинът е 2,384 евро/литър, дизелът е 2,449 евро/литър - отбелязва Codacons в своя мониторинг.  

„Цените на горивата изглеждат извън контрол и след спирането на намаляването на акцизите сме свидетели на силни увеличения на ценоразписите на бензиностанциите в цялата територия, чиято степен не изглежда по никакъв начин оправдана от тенденцията в цените на петрола - казва президентът Карло Риензи - Поради тази причина ние подадохме жалба до 104 прокурори в цяла Италия и до Guardia di Finanza, като ги молим да разследват цените на бензина и дизела, за да установят всякакви спекулации или неоправдани увеличения на цените.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

 

Новините от днес и със задна дата