петък, 6 януари 2023 г.

Почина световноизвестният създател на над 100 изобретения проф. Енчо Попов

 Почина изобретателят проф. Енчо Попов - Новини от Пловдив

На 5 януари е починал проф. Енчо Попов, изтъкнат български изобретател в сферата на електротехниката. Роден е на 18 декември 1935 г. в Цар Калоян. Завършва Техническия университет в София, специалност Електрически машини, припомня БНТ.

Проф. Попов е изтъкнат специалист и изобретател в областта на електротехниката.

Работил е като ръководител на научна секция и зам.-директор по научната част в Института по електропромишленост. Създател е на над 100 изобретения. Чрез своите разработки и изобретения проф. Попов разчупи установилите се световни стандарти на 3 процентна внедряемост на изобретенията.

През годините под негово ръководство са създадени мащабни и оригинални разработки в областта на автомобилните алтернатори и стартери, шпинделни и високомоментни двигатели с постоянни магнити за металорежещи машини с цифрово програмно управление, електродвигатели за изчислителната техника, електрокарни двигатели. Работил е в тясно сътрудничество с Института по металознание, технологии и съоръжения "Акад. А. Балевски" - БАН, както и с Техническия университет в София.

На основата на тези разработки са разгръщани крупни производства в системата на електротехническата промишленост, в които са внедрени над 30 процента от изобретенията на проф. Попов. България е извеждана на първо место в света, пред САЩ, Германия и Япония, по производство на шпинделни и високомоментни двигатели.

По негова идея в Института по технология на металите "Акад. А. Балевски" - БАН бе патентовано и произвеждано съоръжението Жетмаг, което намери добър прием в индустрията на САЩ и други страни.

През 1997 г. е вписан в Златната книга на българските изобретатели.

През 2011 г. му е признат патент в САЩ, по който американска фирма купува от България най-мощните алтернатори в света.

За 2012 г. е определен за Изобретател на годината в областта на електрониката и електротехниката.

През 2014 г. е награден с Меча на Кубрат от Клъстера по електромобили за създаден базов патентован електродвигател за електромобили с конкурентни параметри на електродвигателите на водещите фирми в света.

През 2016 г. с Указ на президента е награден с орден "Стара планина" I степен.

Той е баща на писателя Деян Енев и на художника Никола Енев.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

 

Новините от днес и със задна дата