сряда, 28 декември 2022 г.

Христо Грозев: Страхувам се от убийство или отвличане

 Христо Грозев при връчването на дипломи в Американския университет в България на 22 май т.г. 

"Страхувам се от това, което на руски наричат "екцес на изпълнителя" - някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл - да причини смърт или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск". Това заяви пред NOVA журналистът Христо Грозев от разследваща мрежа "Белингкат", който беше обявен за издирване от Русия. 

"Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас"", каза още Грозев.

Той не разкри в коя страна, дори и на кой континент се намира в момента.

"Не го правя нарочно. Но когато бях обявен за федерално търсене, бях на друг континент, затова се наложи да остана", каза Грозев.

"Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от "Белингкат" имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не може да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме. Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл", каза Грозев.

Той определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ.

Грозев не знае защо е включен в този списък. Каза, че е наел адвокати в Русия. "Те не могат да разберат в какво точно съм заподозрян и обвинен", каза Грозев.

"Наех адвокат и от правозащитната организация "Агора". Вече втори ден не могат да получат информация. Надявам се вече да я получим", каза той.

Грозев смята, че е привлякъл вниманието на руските служби през 2016 г. с разследването си на свалянето на малайзийския самолет. "Всяка година ходих да обучавам журналисти в Русия. През 2016 г., на излизане от страната ми беше сложен черен печат", каза журналистът. "През 2019 г. наше разследване нанесе сериозен удар на техните служби. То беше за убийство в Берлин на чеченски бежанец. Практически нашето разследване беше основно доказателство в съдебна зала, с което представител на ФСБ беше осъден до живот и в момента той е в берлински затвор. И в края на 2020 г. разкрихме кой е отровил Навални, но и го направихме по начин, по който практически унизихме ФСБ. За мен това е моментът, в който определени инструкции са спуснати от Путин. Това е информация, която ми е дадена от близки до него, така че съм сигурен", каза Грозев.

"Два дни преди българското правителство да привика Митрофанова, три други правителства в Европа ми предложиха помощ", каза още Грозев. Той допълни, че до момента му е предложена помощ от Холандия, Австрия, Швеция, Естония.

За момента знае от руската държавна медия, че е обявен за издирване по руския Закон за разпространяване на фалшиви новини за руската военна операция.

Междувременно в интервю за БНР Стефан Тафров, бивш посланик на България в ООН и в няколко европейски страни, каза, че "Христо Грозев отдавна боде очите на руските власти с много смелата си журналистическа дейност". Тафров определи случващото се като опит за сплашване на журналиста.

България трябва да протестира остро срещу тези опити за сплашване, смята Тафров. По думите му в дипломацията времето за реакция е много важно.

"По-добре късно, отколкото никога, но едва ли Митрофанова щеше да бъде извикана във Външно министерство, ако нямаше тази реакция от българското обществено мнение."

"Това е атака към България. Това е опит за сплашване на България, на която в Москва се гледа като на най-слабото звено в НАТО, с известни основания", подчерта дипломатът.

Стефан Тафров отбеляза, че руските тайни служби "имат навика" да се саморазправят с "неудобни хора" и на територията на натовски държави.

"Тук се поставя и въпросът за нашите тайни служби - по какъв начин ще му окажат съдействие да избегне тези заплахи."

Безплатна услуга за всички италиански пенсионери в България, които трябва да представят Dichiarazione di Esistenza in Vita allegata

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата