петък, 30 декември 2022 г.

Промените в Изборния кодекс вече са обнародвани в Държавен вестник, какво се промени?

           

                                     Снимка: БТА

Промените в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели, бяха обнародвани в "Държавен вестник днес", съобщава БНР. Депутатите приеха промените в началото на този месец, президентът наложи вето, а Народното събрание го отхвърли преди седмица.

В секциите с над 300 избиратели гласоподаватели ще може по свой избор да упражни вота си с хартиена бюлетина или с такава за машинно гласуване, като за отпечатване на бюлетина от машинното гласуване ще се използва специализирана хартия с допълнителни защити.

След гласуване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден.

Тъмните стаички отпадат и ще бъдат заменени с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

С 40 заявления ще се разкрива нова секция в чужбина.

Запазва се 15-членният състав на ЦИК, както и техническите носители, на които ще се записва резултата от машинното гласуване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

И още - ЦИК ще предоставя достъп до изходния код на машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори. Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден.

Безплатна услуга за всички италиански пенсионери в България, които трябва да представят Dichiarazione di Esistenza in Vita allegata

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата