петък, 30 декември 2022 г.

9 лекари се борили 3 часа да спасят живота на родилката и бебето ѝ във Велинград

  

Голям екип от 9 лекари, медицински сестри, акушерки, операционни санитари и лаборанти са се борили в продължение на три часа да спасят живота на 25-годишната родилка в МБАЛ-Велинград вчера. Въпреки усилията им обаче младата жена е издъхнала, а бебето ѝ е извадено мъртво.

Управителят на лечебното заведение д-р Данчо Гурдев каза пред БНТ, че за съжаление не са успели да овладеят масивното вътрешно кървене, което предполагат, че е в резултат на бързо развил се ДИК синдром.

"ДИК синдром, какво ще рече това, че се нарушават факторите на кръвосъсирване, кръвта хем се съсирва, хем кърви. Имате предвид, че в световен мащаб смъртността при това състояние е над 80%", обясни хирургът д-р Чавдар Калъчев.

25-годишната жена, която е от Ракитово и има още две малки деца, е имала лека бременност и редовно е ходела на консултации. Отишла в болницата вчера около 4.30 сутринта с контракции. Раждането е започнало нормално. Неочаквано обаче, при една от контракциите, родилката е изгубила сърдечна, дихателна и мозъчна дейност и лекарите са започнали да я реанимират.

"Впоследствие жената възстанови витални показатели. Оттам нататък се предприе и оперативно родоразширение по витални показатели, но бебенцето се роди мъртво. Бяхме девет лекари, със сестри, с акушерки, с операционни санитари, с лаборанти, въпреки всичко резултатът се разви много бързо", допълни д-р Гурдев.

Според близките обаче, в болницата не е имало дежурен лекар, който веднага да поеме родилката.

"Имаше там една сестра ни прие и нямаше доктори. Данче се казваше тази сестра, нямаше никакви доктори освен нея", казва съпругът на родилката Иван Овчаров.

"Искам тези лекари да си получат заслуженото, да се махат от тая болница, те уморяват народа", каза майката на починалата Мария Патина.

По случая са назначени две комплексни съдебно-медицински експертизи, изискана е цялата документация от болницата, а от Окръжната прокуратура в Пазарджик наблюдават досъдебното производство, което е за причиняване на смърт по непредпазливост.

Безплатна услуга за всички италиански пенсионери в България, които трябва да представят Dichiarazione di Esistenza in Vita allegata

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата