петък, 16 декември 2022 г.

ЕС финансира Украйна с още €18 млрд., наказва Москва с девети поред санкции

 Германският канцлер Олаф Шолц обеща повече помощ  за Украйна 

Лидерите на Европейския съюз приключиха последната си среща на върха за 2022 г. със споразумение да предоставят 18 милиарда евро финансиране на Украйна през следващата година и наложиха повече санкции на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Държавните и правителствени ръководители на страните членки също така съгласуваха девети пакет санкции против Русия.

ЕС се готви също да ограничи цените на природния газ и да подпомогне своята индустрия.

В последния момент Полша оттегли ветото си върху глобалния минимален корпоративен данък, деблокирайки серия от свързани с него споразумения, включително заема за Украйна, в която Русия нахлу преди почти 10 месеца.

Срещата на върха бе завършек на една бурна година, в която ЕС сплоти редиците си, за да подкрепи Украйна, но също често срещаше и трудности, за да постигне съгласие до каква степен да бъде оказан натиск върху Москва, отбелязва Ройтерс.

Какво включват новите санкции

"Постоянните представители постигнаха принципно съгласие по санкционния пакет срещу Русия в рамките на продължаващата подкрепа на ЕС за Украйна. Това е трети пакет, съгласуван в рамките на чешкото председателство на ЕС. Той ще бъде утвърден утре с писмена процедура", се казва в съобщение на чешкото председателство.

Постоянните представители приеха решението си, докато същевременно вървеше лидерската среща на ЕС. Подробности какво точно предвиждат санкциите, не бяха разкрити. Те ще станат ясни при обнародването на новия пакет в "Официалния вестник на ЕС".

В новия пакет санкции са включени имената на още близо 200 души, както и забрана за инвестиции в минната индустрия на Русия.

Решението, изискващо единодушие, беше взето след като Полша и Литва предупредиха, че от предлаганите изключения за продоволствената сигурност - възможността за износ на торове от Русия, могат да се възползват руски олигарси, развиващи този бизнес.

Миналата седмица Европейската комисия предложи като част от новите санкции да бъдат наложени забрани за влизане в ЕС и замразяване на активи на още почти 200 руски официални представители и военни офицери. Мишена на новите наказателни мерки ще станат министри, губернатори на региони и политически партии. Обсъждани бяха механизми за контрол върху износа на стоки с възможна двойна употреба с цел да се ограничи достъпът на руската армия до оръжия, които след това могат да бъдат използвани за нападения срещу Украйна. Ще бъдат отнети лицензите за излъчване на територията на ЕС на още четири телевизии, за разпространение на пропаганда.

ЕС пред икономии заради енергийната криза 

След много разногласия през цялата година, ЕС изглежда също се обедини и по въпроса как да се ограничат цените на бензина, и европейските лидери възложиха на своите министри задача да финализират работата до понеделник. Дори Олаф Шолц, който оглавяваше опозицията срещу такава намеса на пазара, очаква тогава окончателно споразумение. 

С намаляването на отоплението в сградите на ЕС като част от мерките, за да се пести енергия, някои от лидерите бяха забелязани да треперят, увити в големи шалове, докато се събираха, за да обсъдят отговора си на Закона за намаляване на инфлацията на САЩ - данъчни облекчения на стойност 430 милиарда долара за зелена енергия.

Белгийският премиер Александър де Кро каза, че ЕС е изложен на риск от деиндустриализация, тъй като цените на енергията скочиха на фона на войната в Украйна, а сега европейските компании са изправени и пред заплахата на подхранваната от субсидии конкуренция от САЩ.

По-бедните страни от ЕС искат координиран отговор и предупредиха по-богатите страни членки като Германия да не подкрепят своите индустрии, без да показват солидарност с останалата част от блока.

"Днес виждаме, че твърде често държавите се опитват да създадат свои собствени схеми. Изглежда малко като игра на най-дълбокия джоб", каза Де Кро.

Евролидерите натовари Европейската комисия да направи конкретни предложения в началото на следващата година, за да подкрепи авангардните индустрии на ЕС, включително биотехнологиите и изкуствения интелект, като същевременно се запази конкуренцията вътре в пазения грижливо единен пазар на блока от 450 милиона потребители.

Срещата на върха даде също официален статут на кандидат-член на Босна и Херцеговина в Европейския съюз, и неговите лидери се съгласиха да се срещнат отново през февруари, за да обсъдят увеличаващата се имиграция към ЕС.

Помощта за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц обеща повече помощ във връзка с прогнозата на украинския президент Володимир Зеленски, че идните месеци ще бъдат още по-трудни от това, което войната вече е донесла на страната му.

"Нашата обща решимост да подкрепим Украйна политически, финансово, военно и в хуманитарната област за толкова дълго, колкото е необходимо, остава ненарушена", каза Шолц след разговори между лидерите на 27-те страни от ЕС в Брюксел.

Корупционният скандал

Срещата на върха беше все пак помрачена от корупционен скандал, който разтърси Европейския парламент.

След като белгийски прокурори отправиха обвинения срещу Ева Кайли, гръцки член на Европейския парламент, както и срещу още трима души за получаване на подкупи от домакина на световното първенство по футбол Катар, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола каза, че асамблеята "не се продава". Тя отбеляза, че ще има задълбочен вътрешен преглед на това как Европейският парламент се отнася към трети държави и ще укрепи механизмите при сигнализиране за нередности.

Белгийската полиция съобщи, че е конфискувала близо 1,5 милиона евро в брой по време на обиски, свързани със случая, и разпространи снимки на парите, включително черен пътнически куфар, препълнен с банкноти от 50 и 100 евро. Катар и Кайли отрекоха каквото и да е нарушение.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата