петък, 11 ноември 2022 г.

Бургас представи България в уебинар на UNICEF и EUROCITIES

 Бургас представи България в уебинар на UNICEF и EUROCITIES

Уебинар на тема „Как градовете посрещат украинските деца – бежанци: Преход към дългосрочна стратегия за интеграция“ представи опита на 5 европейски града в процеса на приемане, адаптация и социализиране на украински деца след началото на конфликта между Русия и Украйна. Събитието бе организирано от UNICEF и EUROCITIES, които обединяват усилията си в посока устойчива подкрепа за най-уязвимите в тази извънредна ситуация: децата.

За лектори в уебинара бяха поканени представители на общински звена в Кутаси (Грузия), Краков, Гьотеборг, Бургас и Мадрид, а тяхна виртуална публика бяха над 50 делегати от градове и организации в цяла Европа. От страна на УНИЦЕФ срещата бе координирана от Франческа Лазарони, а Лиа Барезе и Катарина Банберг (в качеството си на модератор на уебинара) представляваха организацията EUROCITIES (Евроградове).

Бургас получи персонална покана за участие сред всички градове от страната. Работещите мерки и успешни практики на Община Бургас в процеса на интеграция на бежанците от Украйна очевидно са направили впечатление на световните организации. Доказателство за това е Споразумението за сътрудничество (Memorandum of Understanding), което предстои да бъде подписано между Детския фонд на Обединените Нации (UNICEF) и Бургас. 

Освен това сме пълноправен член на организацията на Европейските градове EUROCITIES от 2004 г. насам. Политиките на Бургас в посока приемане и интеграция на украински деца - бежанци бяха представени от управителя на Младежки международен център Мария Салабашева. Пълен запис на уебинара с презентациите на градовете участници и експертните доклади на Алберто Музати и Мартина Томич – Латинак от UNICEF ще бъде качен през следващите дни в официалния YouTube канал на EUROCITIES.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата