понеделник, 14 ноември 2022 г.

National Interest назова четири варианта за прекратяване на войната в Украйна

Напоследък анализаторите и експертите все по-често обсъждат как ще се развие военният конфликт в Украйна. Американското издание National Interest публикува своята визия за бъдещето.

Според журналистите, има четири възможни варианта за прекратяване на кръвопролитията в Украйна. 

Първият вариант предполага победа на Украйна и завземане на Крим. При такъв сценарий Русия може да използва основния си коз - тактическите ядрени оръжия. В крайна сметка това би имало катастрофални последици, а САЩ и НАТО биха били въвлечени в конфликта.

Друг сценарий включва мащабно настъпление на руската армия. В такъв случай Москва ще превърне поражението си в победа, както неведнъж е правила в историята. Документът припомня, че през 1941 г. Съветският съюз е бил на крачка от загуба от Германия, но е успял да обърне ситуацията и да победи германците.

Третият и по-реалистичен сценарий е замразяване на конфликта и продължителна безизходица на фронта. В този случай военните действия ще се стабилизират без ясни победи и загуби за двете страни. Всичко това би довело Москва и Киев на масата за преговори.

Четвърти вариант: вътрешното недоволство в Русия може да прерасне в революция в страната. Но това е свързано с опасна нестабилност за останалата част от света.

От своя страна американският вестник New York Times отбелязва, че прекратяването на военните операции в Украйна може да продължи до шест месеца заради зимата.

В публикацията се отбелязва, че дъждът и меката почва в края на ноември ще забавят придвижването на войските и от двете страни, а снеговалежите ще доведат до принудителна пауза в конфликта.

При тези условия руските войски ще продължат да атакуват украинската инфраструктура, а украинските въоръжени сили ще продължат да извършват диверсии и подривни действия по руските граници.

Това мнение изразява Сет Джоунс, заместник-председател на Центъра за стратегически и международни изследвания.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата