петък, 18 ноември 2022 г.

Бум на респираторни инфекции, лекарите очакват тежка вълна заради отпадането на COVID мерките

  

Здравните власти предупреждават, че идва грипът. Типично за тази инфекция е внезапното начало. Сред първите симптоми са висока температура, кашлица, болки в гърлото, мускулите и ставите, съобщава bTV.

Лекарите отчитат бум на респираторни инфекции и все повече пациенти пред кабинетите. Ако оплакванията не отминават до ден-два или оплакванията са типични за тези за грип - специалистите препоръчват да се направи тест.

С бърз тест в кабинета си общопрактикуващият лекар д-р Деница Даскалова установява две дете с грип А месец преди официално регистрирания - на жена, завърнала се от чужбина.

"Смятам, че са спорадични случаи, хванати на случаен принцип, но те са сигнал, че тази вълна няма да ни подмине. При грипа клиничната картина е много типична - с много тежко начало. Изведнъж се случват всичките симптоми накуп", казва общопрактикуващият лекар.

При симптоми лекарят съветва да се търси помощ.

"Ние имаме специфично лечение, което е най-успешно, когато го започнем в първите часове - в острата фаза", казва още д-р Даскалова.

Най-често срещаните усложнения при грип тип А са белодробните. Очакванията са, че именно този щам ще доминира и у нас.

"При лица от всякаква възраст най-сериозното усложнение е пневмонията. Доказаният вирус H3N2 най-често засяга лица от крайните възрастови групи - деца и възрастни над 65 години. Очаква се по-широко разпространение на грипа през декември, но пикът вероятно ще е през януари", обясни проф. Нели Корсун, завеждащ лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" в НЦЗПБ.

Здравните специалисти очакват по-тежка вълна този сезон заради отпадането на мерките за коронавирус и слабото разпространение на грип последните две зими. По-сериозен ръст на болни от грип се очаква около Коледа.

Социални услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата