петък, 11 ноември 2022 г.

Глобалното затопляне - по-смъртоносно от COVID и дори от рака

  

По-смъртоносно от COVID и дори от рака? Ако светът не предприеме бързи действия за намаляване на въглеродните емисии, изчисляването на въздействието на глобалното затопляне върху здравето е предизвикателство за изследователите, които се сблъскват с явлението "умножител на заплахите", предадоха Франс прес и БТА.

Уравнението е твърде сложно, отбелязват експертите. То трябва да съчетава многобройните последици за здравето от глобалното затопляне - от непосредствени опасности като повишаване на температурите и екстремни метеорологични явления, до недостига на храна и вода в дългосрочен план, преминавайки през замърсяването на въздуха и болестите.

Световната здравна организация (СЗО), за която климатичните промени са най-голямата заплаха за човешкото здраве, призова то да бъде поставено в центъра на преговорите на конференцията за климата COP27.

Изправено пред глобалното затопляне, човечеството трябва да "сътрудничи или да загине", предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в понеделник на откриването на срещата на върха в Египет.

Между 2030 и 2050 г. СЗО очаква климатичните промени да доведат до близо 250 000 допълнителни смъртни случая годишно, причинени от "недохранване, малария, диария, топлинен стрес".

Смята се, че тази оценка е много по-ниска от действителната, още повече че включва само някои фактори, казва Джес Бигли от неправителствената организация Global Climate and Health Alliance, за която "изменението на климата умножава заплахите".

Близо 70% от смъртните случаи в света се дължат на болести, които глобалното затопляне може да влоши, се посочва в доклад, публикуван тази година от експертната група на ООН по въпросите на климата.

По-високите температури също така тласкат животни, носители на вируси, като комарите, към нови райони, увеличавайки разпространението на съществуващи болести, както и риска от разпространение на нови.

През последното десетилетие възможността за предаване на малария се е увеличила с почти една трета (32,1 процента) в някои части на Северна и Южна Америка и с 14 процента в Африка в сравнение с периода 1951-1960 г.

Рискът от предаване на треска от денга се е увеличил с 12 процента в световен мащаб през същия период, според Лансет Каунтдаун (Lancet Countdown), годишно проучване на експерти от 51 институции, включително СЗО и Световната метеорологична организация (СМО).

Покачващите се температури благоприятстват и разпространението на болестотворни бактерии във водата.

Друга голяма заплаха е недостигът на храна.

Според годишното проучване близо 100 милиона души повече са били в ситуация на тежка продоволствена несигурност през 2020 г. в сравнение с 1981-2010 г.

Лансет Каунтдаун също така отбелязва, че екстремната суша се е увеличила с почти една трета през последните 50 години, излагайки стотици милиони хора на риск от недостиг на вода.

Същото проучване показва, че смъртните случаи, свързани с горещините, са скочили с 68 процента между 2017 и 2021 г. в сравнение с периода 2000-2004 г.

Замърсяването на въздуха е допринесло за 3,3 милиона смъртни случая през 2020 г., включително 1,2 милиона, пряко свързани с емисиите от изкопаеми горива, според Лансет Каунтдаун.

В бъдеще глобалното затопляне може да доведе до повече смъртни случаи от рака в някои части на света, особено в най-бедните, според нова платформа за данни, стартирана от Програмата на ООН за развитие и Climate Impact Lab.

В най-лошия сценарий, ако емисиите от изкопаеми горива не бъдат намалени бързо, изменението на климата може да увеличи глобалната смъртност с 53 смъртни случая на 100 000 души до 2100 г. Това е около два пъти повече от сегашния процент на смъртните случаи от рак на белия дроб.

За сегашното население на света това би означавало 4,2 милиона допълнителни смъртни случая годишно, което е повече от официалния баланс на COVID-19 през 2021 г.

Според Хана Хес от Climate Impact Lab тези прогнози вероятно са подценени, тъй като не включват определени заплахи като болести, пренасяни от вектори.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата