вторник, 22 ноември 2022 г.

Международната атомна агенция: Няма непосредствена заплаха от АЕЦ "Запорожие"

  

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че няма непосредствена заплаха за сигурността на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ Украйна, въпреки че тя бе обстрелвана през уикенда, предаде Ройтерс.

МААЕ има четирима свои експерти в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Вчера ядреният регулатор на ООН каза, че обстрелът през уикенда е бил един от най-сериозните по Запорожката АЕЦ през последните месеци, но ключовите системи за сигурност са непокътнати, съобщава БТА.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно от началото на войната за атаки, нанесли щети по сградите в комплекса и увредили електропроводите, които осигуряват охлаждането на горивото за шестте реактора и така предотвратяват процеса на атомен разпад. Обстрелът през почивните дни не е засегнал електропроводите.

"(Експертите на МААЕ) потвърждават, че въпреки сериозния обстрел, ключовото оборудване е непокътнато и няма непосредствена заплаха за сигурността", пише в изявление на базираната във Виена агенция.

"Състоянието на шестте реактора е стабилно. Непокътнати са изразходваното гориво, новото гориво, както и (различните) радиоактивни отпадъци в съответните помещения за съхранение", каза още МААЕ.

"Щети има около комплекса. Засегнат е основният път, който води до реакторите на централата", уточни МААЕ. Тя спомена за поражения по тръбопровод за сгъстен въздух, тръба за напояване и покрива на помощна сграда.

"Пораженията са сериозна причина за безпокойство, тъй като доказват честотата на атаките по една от най-големите атомни централи в света", каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

От месеци Гроси предупреждава за рисковете от потенциална катастрофа заради обстрела по Запорожката АЕЦ и призовава за обособяване на зона за сигурност около централата. От МААЕ казаха след поредния обстрел, че ще активизират консултациите за осъществяване на този план.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски призова в редовното си обръщение своите сънародници да ограничат потреблението на електроенергия, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато Украйна се опитва да се възстанови от руските удари по нейната енергийна инфраструктура. На този фон възрастните и уязвимите хора се подготвят за доброволна евакуация от Херсон. В опустошения от войната южен град, в който украинската армия влезе на 11 ноември след изтеглянето на руските въоръжени сили, почти няма ток и течаща питейна вода.

Украинците най-вероятно ще трябва да се примирят с всекидневни спирания на тока в цялата страна поне до края на март, прогнозира вчера ръководителят на голям частен електроенергиен доставчик, съобщава БТА.

Над 950 хиляди абонати бяха изключени от мрежата в понеделник. За днес са планирани нови спирания на тока, предупреди държавният електроенергиен системен оператор "Укренерго".

През последните седмици Русия нанася ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна. В резултат милиони хора останаха без ток на фона на настъпването на зимата и падането на температурата под нулата, отбелязва Ройтерс.

Половината от енергийната инфраструктура на Украйна е извадена от строя, каза Зеленски.

В традиционното си вечерно видеообръщение украинският президент призова своите сънародници да пестят ток, особено в тежко засегнати райони като столицата Киев, Суми на север, Виница на югозапад и Одеса на Черно море.

"Систематичното увреждане на нашата енергийна система от удари на руските терористи е толкова значително, че всички наши хора и компании трябва да бъдат съзнателни и да преразпределят потреблението си през целия ден... Опитайте да ограничите вашето лично потребление на електроенергия", обърна се украинският президент към своите сънародници.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата