сряда, 23 ноември 2022 г.

Още един бесарабски българин загина във войната в Украйна

  

В Арцизка община, Болградски район се сбогуваха с още един загинал във войната бесарабски българин. Това е войникът от украинските въоръжени сили Сергей Кисеолар, загинал в боевете в Херсонска област, съобщават на сайта си от Арцизката градска община.

Опелото му премина в местната църква "Свети апостол и евангелист Йоан Богослов". На него присъстваха близки, роднини и приятели. Сергей Кисеолар е на 31 години, съобщи БТА.

През октомври друг бесарабски българин от Болградски район загина в защита на Донецка област. Сержант Виктор Горбан, родом от българското село Нови Троян, е бил убит по време на изпълнение на бойна задача.

Само седмица по-рано се разбра за още двама българи от Болградски район - Александър Калов и Игор Попаз, загинали по време на изпълнение на бойни задачи в битките за Херсонска област.

Старши лейтенант Александър Калов бе командир на десантно-щурмова рота на войскова част на морската пехота. Болградчани се сбогуваха със своя съгражданин на 6 октомври. "Болград изпраща в последния му път своя син Александър Калов, който загина в Херсонска област, защитавайки земята ни от руските нечовеци", написа Телеграм каналът "Топор".

35-годишният командир на десантно-щурмова рота на отделен пехотен батальон на морската пехота старши лейтенант Александър Калов е загинал на 1 октомври по време на боевете за освобождаване на Херсонска област в резултат на множество осколкови рани.

"Александър беше добре познат в града, тъй като баща му дълго време беше кмет на Болград, а майка му работеше в отдела за образование. Болградчани изпратиха своите сънародници на колене, отдавайки последна почит на Героя, застанал в защита на всеки един от нас и дал живота си в тази борба", допълва "Топор".

Погребението на другия българин - Игор Попаз, бе на 7 октомври в родното му село Виноградовка. "Игор Иванович, родом от село Виноградивка, загина по време на ракетен и артилерийски обстрел на фронта. Героят беше само на 36 години. Той остави сиротен син и съпруга сама", съобщи каналът "Топор". "Вечна памет на храбрия защитник на Родината! Героите не умират, те живеят в сърцата ни!", писа друг канал - Юг Today.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата