неделя, 20 ноември 2022 г.

Има задържани под стража за разпространение на порнографски материали с деца в интернет

  

По искане на Софийска районна прокуратура Софийски районен съд задържа под стража двама обвиняеми за разпространение на порнографски материали с деца в интернет пространството. Това се казва в съобщение на прокуратурата.

СРС постанови в неделя, 20 ноември, най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража" спрямо Л.А. и С.З. 

Прокуратурата припомня, че на 18 ноември 2022 г. в София бяха задържани петима мъже при мащабната операция, провела се в няколко града в страната. В акцията участваха прокуратурата, Националната следствена служба и ГДБОП, като беше разкрита мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст.

Петимата, на които се съобщават инициалите - Л.А., О.Г., И.М., Б.Н. и С.З., са привлечени към наказателна отговорност за това че в гр. София, посредством инсталирани компютърни програми са разпространявали до неограничен кръг потребители на интернет порнографски материали - снимки и видеоклипове, за създаването на които са използвани лица с неустановена самоличност, които изглеждат като ненавършили 18 годишна възраст.

Образувани са пет досъдебни производства за престъпления по чл.159, ал.4, т.1, вр. ал.2 от НК. Петимата обвиняеми бяха задържани за срок до 72 часа.

На И.М. е наложена мярка "подписка". Б.Н. е разпитан пред съдия и му е наложена мярка парична гаранция в размер на 2000 лева. Предстои да бъде определена мярката за неотклонение спрямо О.Г.

При извършените претърсвания в домовете им са намерени и иззети множество електронни устройства и носители на информация, съдържащи сексуални сцени с деца. При претърсване на дома на Л.А. са намерени и близо 40 гр. коноп. Той е обвинен и за държане на наркотични вещества без надлежно разрешително - престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

В друго съобщение на прокуратурата се казва, че в неделя, 20.11.2022 г., съдът е уважил искането на Районна прокуратура-Елин Пелин за вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите С.Г. (на 42 години) и Цв.Г. (на 40 години). Те са привлечени към наказателна отговорност за извършено престъпление, което е с изключителна степен на обществена опасност.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за това, че в жилище в с. Нови Хан, община Елин Пелин, С.Г. и Цв.Г. разпространявали до неограничен кръг потребители на интернет порнографски материали - клипове и снимки, за създаването на които са използвани лица с неустановена самоличност, видимо изглеждащи като ненавършили 18-годишна възраст.

За целта обвиняемият С.Г. използвал преносим компютър и мобилен телефон, посредством инсталирани програми - Bit Torrent клиенти, и чрез профил в електронна поща. Неговият брат - обвиняемият Цв.Г., извършвал престъпното деяние чрез мобилен телефон и програмата за обмен на незабавни съобщения Telegram.

По делото са извършени оглед на местопроизшествието, претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвена е компютърно-техническа експертиза, разпитани са свидетели. Установени са множество мултимедийни файлове и файлове с порнографски изображения на непълнолетни и малолетни лица. Открити са инсталирани приложения, използвани за тяхното разпространение до други лица.

Съдът прие доводите на Районна прокуратура-Елин Пелин за наличие на обосновано предположение за авторството на престъпното деяние. Съществува реална опасност обвиняемите да извършат престъпление, да осуетят разкриването на обективната истина по делото и да се укрият.

Обвиняемите С.Г. и Цв.Г. са задържани на 18.11.2022 г. в рамките на мащабна операция за разкриване на мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст. Тя се проведе в няколко града в страната с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и Главна дирекция "Борба с организирана престъпност" на МВР.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата