сряда, 9 ноември 2022 г.

Управителят на БНБ Димитър Радев: Атаките срещу еврото са атаки срещу лева и валутния борд

  

                               Снимка: Булфото

С високо повдигане на вежди - така професионалните наблюдатели приемат твърденията на противниците на еврото, че защитават лева и валутния борд. Това казва в интервю за "24 часа" управителят на БНБ Димитър Радев. Според него атаките срещу еврото са на практика атаки срещу лева и валутния борд.

Радев определя като "буря в чаша вода" твърденията, че БНБ е изготвила доклад, в който казва, че България не е готова за еврото, и добавя: "Решението на парламента с толкова внушително мнозинство изненада политическите противници на еврото и те предприемат отчаяни стъпки да блокират процеса. Шифърът за антиевро действията е за нов анализ на ползите и негативите от неговото въвеждане. Целта е най-малкото да се забави процесът. На този въпрос многократно е даван институционален отговор и той е в полза на въвеждането на еврото".

В момента Димитър Радев е в швейцарския град Базел, където участва в среща на управителите на централни банки в рамките на Банката за международни разплащания. Той обръща внимание, че управителите на централни банки са "добре информирани хора", реакцията им за влизане на България в Еврозоната е еднозначно положителна. Според него това е очаквано, защото всички професионални наблюдатели у нас и в чужбина биха посрещнали с "високо повдигане на веждите" всяко твърдение, че противниците на еврото защитават лева и валутния борд.

"Еврото е нашата резервна валута, на която се крепи стабилността на лева, на валутния борд и на целия ни паричен режим. Атаките срещу еврото са на практика атаки срещу лева и валутния борд", категоричен е Димитър Радев.

На въпрос как ще коментира "публичните критики към политиката на ЕЦБ, включително от представители на БНБ", той не се съгласява с употребата на "множествено число" и подчертава: 

"Когато говорите за БНБ, ЕЦБ, като всяка публична институция, трябва да подлежи и подлежи на критика. Когато си част от структурите на тази институция, имаш достатъчно възможности да го правиш в рамките на тези структури. Когато обаче не казваш нищо в рамките на тези структури, а само послушно кимаш с глава, а след това използваш вътрешна информация да критикуваш публично институцията, това най-малкото е потъпкване на институционалната и професионалната етика".

На констатацията, че не споменава конкретни имена, той отвръща: "Приемете, че говоря по принцип, поне на този етап".

В края на интервюто Димитър Радев не скрива оптимизма си за скорошно приемане на еврото у нас, "защото е добре за България и за българите, но както много други работи у нас, ще стане по по-трудния начин, отколкото е необходимо".

“Sportello del Consumatore” di Roma

 

Новините от днес и със задна дата