сряда, 9 ноември 2022 г.

Руското командване обяви отстъплението от Херсон

  

Русия ще изтегли войските си в Украйна от западния бряг на река Днепър, включително от град Херсон. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу издаде такава заповед днес на фона на украинските атаки в района, предадоха световните агенции. Този ход като едно от най-сериозните отстъпления на Русия след инвазията ѝ в Украйна и потенциален повратен момент във войната, отбелязва Ройтерс.

Херсон бе единственият областен център в Украйна, който руските въоръжени сили успяха да превземат, след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари тази година. Русия установи контрол над града на 3 март.

Командващият т. нар. руска специална военна операция в Украйна генерал Сергей Суровикин докладва днес на министъра на отбраната, че снабдяването на Херсон вече е невъзможно. Сергей Шойгу се съгласи с предложението на Суровикин. Репортажът на Суровикин беше излъчен от телевизионния канал Русия 24.

"Ние ще спасим живота на нашите войници и боеспособността на нашите части. Задържането им на десния (на западния) бряг на р. Днепър е безполезно. Някои от тях могат да бъдат използвани на други фронтове", каза генерал Суровикин.

"Съгласен съм с вашите заключения и предложения. Продължете с изтеглянето на войските и вземете всички мерки за прехвърляне на сили през реката", отговори Шойгу.

Защитата на окупираната територия на западния бряг на Херсон стана все по-трудна за руснаците, тъй като украинските сили извадиха от строя мостове през Днепър и атакуваха руските линии за доставки. Съвсем наскоро украинската армия напредна на два фронта към град Херсон. В отговор руските сили започнаха да укрепват позиции на отсрещния бряг на реката.

"Започнете да изтеглят войските и вземете мерки, за да обезпечите сигурността на личния състав, въоръжение и техника зад река Днепър", заяви командващият руските войски Сергей Суровикин след доклада пред военния министър за обстановката в района.

В телевизионни коментари генерал Сергей Суровикин, който преди време стана ръководител на офанзивата в Украйна, каза, че вече не е възможно да се снабдява град Херсон. Той каза, че е предложил да се заемат отбранителни линии на източния бряг на река Днепър.

Руските войски в зоната за специална военна операция ще заемат подготвени в инженерно отношение позиции на левия бряг на Днепър, каза  Суровикин.

Новината последва седмици на украинско настъпление към града и опитите на Русия да премести повече от 100 000 от жителите на Херсон.

Съобщението беше очаквано от влиятелни руски военни блогъри, които го определиха като "горчив" удар.

"Явно ще напуснем града, колкото и да е болезнено да пишем за това сега", написа блогът War Gonzo, който има повече от 1,3 милиона абонати в Telegram.

"С прости думи, Херсон не може да се държи с голи ръце. Да, това е черна страница в историята на руската армия. На руската държава. Трагична страница", посочи той.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата