понеделник, 21 ноември 2022 г.

Местят Сашко от реанимацията в отделение

  

                                      Снимка: БТА 

Дванадесет годишният Сашко, който беше 8 дни в неизвестност, ще бъде приведен днес от реанимацията на "Пирогов" в отделение на болницата. Детето ще остане още малко под наблюдение в болницата, а след това ще бъде изписан. Това заяви директорът на болница "Пирогов" - д-р Валентин Димитров.

Два дни след намирането на изчезналия Александър от Перник неговото състояние е добро.

"Сагата с детето приключи успешно. Неговото състояние е добро. Няма наранявания или повреди, които да имат пряка опасност за живота му", заяви д-р Димитров.

Всичко, което е необходимо, е направено и няма нещо, което да налага допълнително изясняване, каза още той. По думите му дехидратирането на детето е нормално след прекараните дни навън. Направили сме всичко, отговарящо на медицинските стандарти, добави д-р Димитров. Александър поддържа връзка с баща си, допълни той.

С Александър ще работят психолози. 

"Как му се отразяват 8 дни в планината - зависи от много неща", коментира шефът на "Пирогов".

Бащата на малкия Сашко заяви пред bTV, че детето през повечето време спи, все още е изтощено, но се възстановява. 

Той отново благодари на спасителите на Сашко. Каза още, че детето не е разказвало в детайли какво се е случило. Бащата заяви също, че поддържа контакт с майката, тя е обявила, че ще се прибере от Англия, но не знае кога. 

Александър изчезна на 11 ноември 2022 г., в Перник. В издирването му се включиха стотици професионалисти и доброволци. Детето беше намерено на 19 ноември, в местност до Радомир, откъдето беше транспортирано в болница "Пирогов" за обстойни прегледи.

Спасителите на Сашко пък твърдят, че всички доброволци са го спасили и те не са герои. 

"Всички доброволци спасиха Сашко от Перник. Ние само го намерихме." Това казаха пред bTV мъжете, открили детето, прекарало 200 часа в планината. Веселин Георгиев е първият, който вижда Сашко. Той го е видял в храсти в безпомощно състояние.

"Казахме му, че идваме да му помогнем. Той нищо не отговори, но в очите му се прочете, че знае, че няма да му направим нищо лошо", казва Веселин.

Доброволците пренасят премръзналия Сашко до колата, дават му вода. По-късно той сам поисква още.

Районът, в който е намерено детето, и преди е обхождан от мъжете, които го откриват. Спасителите обясниха, че първият път са минали оттам по тъмно. Предполагат, че детето се е криело и е оцелявало като боец.

"Може да е намерил и някои от пакетите, които са оставяли доброволци. Той се е движел през цялото време. Когато го намерихме, видяхме, че е с доста дебело яке, макар и премръзнал, изцапан и мокър. Именно топлите дрехи са го спасили", смята Милко Михалков, доброволец.

Той не смята, че детето е било отвлечено, а че се е криело.

"Нашето мнение е, че той е оцелявал. Всичките му дрехи бяха кални, което означава, че той е минавал през храсти. Най-вероятно е пълзял и е търсил вариант да се придвижва, да оцелява, да търси храна и вода. Нашето мнение е, че той е бил през цялото време в планината и се е криел. Все пак това е планина и има доста гъсти дерета", каза още Михалков.

Разследващите работят по всички версии за изчезването на детето, включително и отвличане.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата