вторник, 15 ноември 2022 г.

Варшава спешно свика Съвета за сигурност след информации за руски ракети на полска територия

 

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки свика среща на Бюрото за национална сигурност с членове на Комисията по въпросите на националната сигурност и отбраната, след като полското радио Зет разпространи непотвърдена информация за паднали две руски ракети в село Пржеводов, което са намира на границата с Украйна, съобщи Рolskieradio24.pl.

Според данните на радиото, което само съобщава, че са неофициални, заблудените ракети са ударили зърносушилня и двама души са загинали. На място са пристигнали военни и представители на прокуратурата.

Пред Радио Зет Марчин Лебедович, говорител на окръжния щаб на Държавната противопожарна служба в Хрубешов, коментира, че е получен сигнал за експлозия в сушилнята за зърно. "Потвърждаваме, че нещо подобно се е случило. Двама души са загинали на място. В момента обезопасяваме местопроизшествието и осветяваме района на действие", допълва той.

Според репортер на медията, експлозията е избухнала, когато трактор се е качил върху кантар. 

Асошиейтед Прес също съобщи, цитирайки високопоставен американски представител, че руски ракети са ударили полско село в източната част на страната. Поради чувствителната тема събеседникът на агенцията е поискал да остане анонимен. 

Ройтерс обаче предаде, че не може да потвърди информацията, че експлозията в Пржеводов е в резултат от руски ракети. Според агенцията двама души са загинали при взрив в селото, но причините за него не са известни.

Заради създалата се кризисна ситуация министър-председателят, съгласувано с президента Анджей Дуда, свика съвещание в Националното бюро за сигурност. Апелирам да не се публикува непотвърдена информация. Ще коментираме след срещата и след като бъде представена съответната информация от службите, които ще ни дадат подробности за тези събития, каза пред журналисти правителственият говорител Пьотр Мюлер.

На заседанието присъстват още министърът на вътрешните работи Мариуш Камински, министърът на външните работи Збигнев Рау, министърът на правосъдието Збигнев Зиобро, както и командирът на оперативните клонове на въоръжените сили.

Днес срещу Украйна беше извършена най-масираната руска ракетна атака от началото на войната. Според властите в Киев срещу обекти от енергийната инфраструктура са изстреляни между 80 и 100 ракети.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата