сряда, 16 ноември 2022 г.

Дрон с бомба удари танкер на израелски милиардер край бреговете на Оман

 Снимката е илюстративна

Петролен танкер, свързван с израелски милиардер, е бил ударен край бреговете на Оман от дрон с бомба.

Нападението е извършено снощи на фона на растящо напрежение с Иран край бреговете на Оман, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на базиран в Близкия изток служител по отбраната, пожелал да остане анонимен.

Британската военна организация в региона, която наблюдава корабоплаването "Юнайтед кингдом марин трейд оперейшънс", каза за АП, че "знае за инцидента и в момента той се разследва", добавя БТА.

Служителят идентифицира нападнатия морски съд като "Пасифик зъркон" - плаващ под либерийски флаг петролен танкер. Той е под управлението на базираната в Сингапур "Източнотихоокеанска корабна компания", собственост на израелския милиардер Идан Офер.

Въпреки че никой не е поел отговорност след нападението, подозрението веднага падна върху Иран, посочва АП. Техеран и Израел са въвлечени в дългогодишна война в сянка в Близкия изток и срещу свързвани с Израел плавателни съдове в региона се извършват атаки с дронове.

Междувременно "Пети американски флот" съобщи, че знае за инцидента в Оманския залив с търговски морски съд, каза за Ройтерс командирът му Тимъти Хокинс.

През 2019 г. САЩ обвиниха Иран за поредица от нападения край бреговете на Обединените арабски емирства. Оттогава Техеран започна да засилва ядрената си програма след едностранното оттегляне на Вашингтон от ядрената сделка между Техеран и световните сили.

Социални услуги за българи в Италия и за италианци в България! “Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата