сряда, 23 ноември 2022 г.

Трите неща, които ще ви предпазят от деменция

  Признаци на деменция или не, продължение | Puls.bg

Според ново изследване чаша чай на закуска, салата от спанак на обяд и чаша червено вино на вечеря могат да намалят риска от развитие на деменция.

Изследователите твърдят, че хората, които приемат повече храни или напитки, съдържащи антиоксидантни флавоноли - растителни съединения, свързани с различни ползи за здравето - имат по-бавен темп на влошаване на когнитивните способности.

Учените от Медицинския център "Ръш" в Чикаго са изследвали 961 души на средна възраст 81 години, които не са имали деменция, за своето проучване, продължило седем години.

Всяка година участниците са попълвали въпросник за това колко често консумират определени храни и са попълвали годишни тестове за когнитивните способности и паметта, включващи припомняне на списъци с думи, запомняне на числа и подреждането им в правилен ред.

След това те били разделени на пет равни групи в зависимост от количеството флаваноли в храната им. Средно участниците са приемали около 10 милиграма (mg) общи флаваноли на ден.

Най-слабата група е приемала около 5 mg на ден, докато най-силната е консумирала средно 15 mg на ден - еквивалент на една чаша тъмнозелени листа или три до четири чаши чай.

Изглежда, че хората, които приемат повече храни или напитки, съдържащи антиоксидантни флавоноли - растителни съединения, свързани с различни ползи за здравето - имат по-бавен темп на влошаване на когнитивните способности, твърдят изследователи

За измерване на когнитивния упадък изследователите са използвали глобална система за оценка, която включва 19 различни теста.

Анализът разкрива, че хората с най-висок прием на флавоноли са намалили с 32% степента на когнитивния си упадък в сравнение с тези, които са имали най-нисък прием.

Проучването също така установи, че тези, които са си набавяли най-много флавоноли от зеле, боб, чай, спанак и броколи, са имали най-бавен темп на когнитивен упадък.

Въпреки това, тези, които са консумирали домати, ябълки, чай, вино и портокали, също са имали полза.

Авторът на изследването Томас Холанд заяви: "Вълнуващо е, че нашето изследване показва, че изборът на специфична диета може да доведе до по-бавно намаляване на когнитивните способности.

"Нещо толкова просто като яденето на повече плодове и зеленчуци и пиенето на повече чай е лесен начин хората да поемат активна роля в поддържането на здравето на мозъка си.

"В крайна сметка бих искал хората да знаят, че никога не е твърде рано или твърде късно да започнат да правят промени в здравословния си начин на живот, особено що се отнася до храненето.

В коментар на резултатите д-р Сара Имарисио, ръководител на отдела за стратегически инициативи в Alzheimer's Research UK, заяви: "Нашето хранене е само един от факторите, които могат да повлияят на здравето на мозъка ни, и изследователите все още се опитват да установят до каква степен конкретни хранителни компоненти като флавонолите влияят на паметта и мисловните ни способности.

Предишни проучвания показват, че флавонолите могат да помогнат за защита на мозъчните клетки от увреждане, което накара изследователите да проучат потенциалната им роля за забавяне на когнитивния упадък. 

"Въпреки че изследователите се опитаха да установят как флавонолите играят роля за забавяне на когнитивния упадък, винаги е трудно да се изключат други фактори, които биха могли да повлияят на резултатите от този вид изследвания. 

Тъй като в началото на изследването участниците са били средно на 81 години, начинът им на живот през годините, предшестващи изследването, вероятно е повлиял на риска от когнитивен упадък.

"Това, което можем да кажем сега, е, че има много доказателства, които сочат, че балансираното хранене е начин за намаляване на риска от когнитивен упадък. 

"Диетата, богата на плодове и зеленчуци, заедно с многото физически упражнения и непушенето, допринася за доброто здраве на сърцето, което от своя страна помага за предпазване на мозъка от заболявания, водещи до когнитивни нарушения или деменция.

"Ако управляваме диетата и физическата си активност през целия си живот, това ще помогне за по-доброто здраве на мозъка в по-късна възраст." Резултатите са публикувани в списание Neurology. / Източник: DailyMail   

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата