четвъртък, 17 ноември 2022 г.

Прекратяват мащабното издирване на Сашко, не е открита никаква следа от него

  

Доброволци прекратяват мащабното търсене на 12-годишния Александър Цветанов от Перник. Акцията на полицията продължава, но повече няма да бъдат организирани огромен брой доброволци по различни маршрути, съобщи Станислав Фердов - председател на Българския студентски съюз, който организира голяма част от излезлите в планината, цитиран от БНТ.

По думите му броят на доброволците непрекъснато намалява заради влошеното време и безрезултатното досега издирване. Вече седми ден от детето няма и следа. Снощи е имало два пункта в Перник и един в Радомир, на които са се събирали доброволци. За пореден път няма ефект от търсенето и момчето е неоткриваемо.

Доброволците обаче остават в готовност и ще се отзоват при гореща следа, каза Фердов.

В Перник и близките населени места са разлепени листовки със снимка на Александър, описание на момчето и призив, ако някой го забележи, да сигнализира на тел. 112.

От прокуратурата обявиха, че на разпит е призована и майката на изчезналото момче. Полицията търси детето на специфични места, които не обявява.

Сашко, който е аутист и е хиперактивен, изчезна на 11 ноември около 16 часа, след като е бил на разходка с баща си - нотариуса от Брезник Александър Цветанов. Детето е обявено за общодържавно издирване, а ГДБОП активира системата "Амбър алърт" за първи път от въвеждането ѝ в България преди почти пет години. Въпреки мащабната операция, организирана от органите на реда, от детето няма и следа. То не е засечено и от нито една от 270-те камери за видеонаблюдение в миньорския град. От прокуратурата са категорични, че до момента няма събрани данни Сашко да е жертва на престъпление.

Вече седми ден стотици доброволци издирват малкия Александър. Полицията допуска, че детето е отвлечено и бащата знае за това. Самият той каза, че вече разглежда тази версия. 

"Всеки ден ставаме по-малко и по-малко. Идват непълнолетни деца и неподготвени за терените. Навсякъде сме ходили, където врачка ни е пратила и нищо конкретно от него. Не мога да обвинявам бащата дали крие нещо. Но това си го мислят хората. Всякакви съмнения имат", разказва един от доброволците пред Нова тв.  

"Познавайки Алекс, той не може просто да се е загубил в гората. Чувството ми като баща е, че той някъде се държи против неговата воля. Не се сещам кой може да го направи, защото нямам открити конфликти. Не знам какво да си мисля. Трябва да го посрещнем от някъде. Дали ще го пусне в гората, в града. Никой не ми се е обадил да иска откуп", обясни бащата на детето. 

"Лошите условия и влизаме в седми ден, преумората на доброволците идва в повече. Снощи имахме организирани два пункта в град Перник и един в Радомир. В София също имаше издирвания, но без успех. Не мога да кажа дали сме излъгани. Всички сме тук с доброто намерение да намерим Сашко. Единствената новина от днес е, че спираме мащабното търсене и няма да събираме огромен брой хора за маршрути", споделя друг от доброволците. 

"Съмненията ни бяха относно това, че бащата ни праща на различни адреси. За съжаление и сигналите на врачките не помогнаха. Всяка една версия е абсолютно възможна", допълни той. 

Никой от доброволците  не желае да коментира действията на бащата по телевизията, но в приложението Zello често използват нападателен тон към родителя. 

Социални услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата