понеделник, 14 ноември 2022 г.

Турската полиция е арестувала извършителя на нападението в Истанбул

 Полиция и медицински екипи на мястото на експлозията в Истанбул 

Човекът, който е оставил бомбата, която предизвика експлозията в Истанбул, беше арестуван от полицията, съобщи турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА.

Шестима души бяха убити, а 81 други бяха ранени вчера след експлозия на централния булевард "Истиклял" в Истанбул. Турският президент Тайип Ердоган заяви, че бомбеното нападение прилича на терористичен акт.

"Лицето, което е поставило бомбата, е арестувано. Според нашите данни терористичната организация ПКК е отговорна за нападението", заяви Сойлу в изявление, разпространено от официалната агенция Анадолу и местни телевизии. Кюрдската работническа партия (ПКК) е смятана за терористична организация както от Анкара, така и от западните ѝ съюзници, включително САЩ и ЕС. Организацията е в основата на конфликта между Швеция и Турция, която от май блокира влизането на Стокхолм в НАТО, обвинявайки го в снизходителност към ПКК.

Анкара поиска екстрадирането на няколко членове на ПКК в меморандум за разбирателство, подписан през юни с Швеция и Финландия, друга скандинавска държава, която желае да се присъедини към Атлантическия съюз.

ПКК води въоръжена борба срещу турското правителство от средата на 80-те години на миналия век и многократно е била обвинявана за кървави нападения на турска територия. Срещу нейни бази в Северен Ирак и Сирия редовно се извършват турски военни операции.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата