ПП "Движение България на гражданите" започна събирането на подписи с искане за намаляване на възнагражденията, които получават общинските съветници в бургаския Общински съвет. Пунктът се намира пред сградата, в която заседава местният парламент - НХК. Подписката няма правна тежест и е по-скоро акт на изразяване на позиция спрямо решението за по-високи заплати, което беше взето на сесията през октомври, предаде БТА.

Припомняме, че съветниците одобриха предложението за повишаване на възнаграждението на кмета на Бургас Димитър Николов, което на практика рефлектира и върху заплатите на самите тях. Така градоначалникът на четвъртия по големина град в страната ще получава 50 на сто от възнаграждението на министрите или около 3 300 лева, а членовете на Общинския съвет - 1 700 лева срещу сегашните около 1 050 лева (без допълнително заплащане за участие в комисии).

По време на дебатите по точката миналия месец стана ясно, че към момента Николов получава около 2 000 лева на месец. Внесеното предложение получи широка подкрепа, като 40 съветници гласува "За", а двама с "въздържал се".

Подписи ще се събират на няколко места в общината по предварително изготвен график, каза пред журналисти общинският председател на ДБГ в Бургас Живко Табаков.

"Това е морален акт. В началото на декември ние ще внесем искане за промяна на правилника на общинския съвет по точките, които касаят определянето на възнагражденията. Администрацията на общината, както и кметът трябва да получават по-голямо възнаграждение. Съветниците на Бургас са хората, които трябва да имат своите инициативи по промяна на графици, правилници и др. Личните ми наблюдения са, че съветите в областта са станали орган, който само легитимира предложенията на администрациите. Това е причината да се противопоставим срещу увеличаване на заплатите на общинските съветници, защото това ще струва немалко средства от бюджета на общината", каза Табаков.

По думите му увеличението на заплатите на кмет, съветници и служители от администрацията, ще струват на местната хазна допълнителни 600 000 лева. От ДБГ са на мнение, че "решението е просто" - промяна на правилника на Общинския съвет, с което да се предвидят по-ниски възнаграждения за съветници. Към момента заплатите им са точно 54% от заплатата на председателя на съвета. Табаков обяви, че ще се иска промяна в този показател до 33%.

“Sportello del Consumatore” di Roma