събота, 19 ноември 2022 г.

НАТО: Два руски изтребителя приближиха опасно и непрофесионално наши кораби

 Руски изтребители нарушиха въздушното пространство на Швеция, източно от Готланд на 2 март 2022 г.

Два руски изтребителя са се "приближили опасно и непрофесионално" по-рано тази седмица до кораби на НАТО, плаващи в Балтийско море в рамките на рутинна операция, съобщи вчера пактът, цитиран от Франс прес и БТА.

Инцидентът е станал във вторник сутринта, когато двата руски бойни самолета се се приближили до корабите на "височина от 91 метра и разстояние от 73 метра", без техните пилоти да отговорят на радиокомуникациите, каза военноморското командване на НАТО.

"НАТО смята прелитането за опасно и непрофесионално, тъй като беше извършено в известна опасна зона, която беше активирана за обучение на противовъздушната отбрана, както и поради височината и близостта на самолетите", се казва в изявление на командването.

"Това прелитане увеличи риска от грешни преценки, грешки и инциденти", се посочва в изявлението.

В изявлението на военноморското командване на НАТО се казва още, че силите на пакта са "действали отговорно" при инцидента в съответствие с морските разпоредби.

"НАТО ще отговори по подходящ начин на всяка намеса в законната дейност на пакта в района, която застрашава безопасността на нашите самолети, кораби или техните екипажи. НАТО не търси конфронтация и не представлява никаква заплаха", се допълва в изявлението.

Инцидентът става на фона на засилване на напрежението между НАТО и Русия заради руската инвазия в Украйна. Опасенията от сблъсък между двете страни се засилиха тази седмица, след като ракета уби двама души в Полша, съседна на Украйна държава, която е член на НАТО.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата