вторник, 15 ноември 2022 г.

Пентагонът реагира светкавично на новината за падането на ракети в Полша

 Руски ракети паднаха в Полша, двама души са загинали - bTV Новините

Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Патрик Райдър заяви, че в момента Пентагонът не разполага с информация, която да потвърди съобщенията за падането на две руски ракети в Полша, предадоха световните медии. 

„В момента нямаме никаква информация, която да потвърди тези съобщения“, каза той на брифинг и добави, че веднага щом отделът получи нова информация, тя ще бъде предоставена.

Отговаряйки на въпрос на журналисти относно перспективите за прилагане на петия член от НАТО , според който атака срещу една от страните от алианса ще се счита за атака срещу всички страни от съюза, Райдър призова да не се спекулира без факти.

Отбранителното ведомство засега не може да съобщи за каквито и да е контакти с Варшава във връзка с инцидента, заяви още Райдър. 

На него му бе зададен въпроса за това, планирали ли Пентагонът някакви телефонни разговори с полските колеги във връзка със ситуацията. "Няма за какво да ви информирам на този етап", каза още говорителят на американското отбранително ведомство.  

По-рано бе съобщено, че две ракети са ударили складове за зърно в село в източна Полша, разположено на границата с Украйна. В резултат на това загинаха двама души.

На мястото на инцидента работят полиция, прокуратура и армия.

След това ръководителят на полското правителство Матеуш Моравецки свика спешно заседание на правителствената комисия по сигурност и отбрана. Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер призова медиите да не публикуват непроверена информация.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата