сряда, 9 ноември 2022 г.

Фон дер Лайен: Путин опита всичко, за да ни постави на колене, но се провали напълно

  

За да ни постави на колене, (руският президент Владимир) Путин направи всичко, но се провали напълно, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Тя отбеляза, че от началото на войната в Украйна руските газови доставки за ЕС по тръбопроводи са били намалени с 80 на сто. Въпреки това днес европейските газови хранилища са запълнени до 95 процента, посочи председателят на ЕК, цитирана от БТА.

Успяхме да заместим по-голямата част от спрените количества, удвоихме вноса на втечнен газ от САЩ. Намалихме потреблението на газ с 15 на сто, отчете Фон дер Лайен. В началото на войната се опасявахме от липса на достатъчно газ, но това не само не се случи, а дори вече сме готови за зимата. Цените на газа паднаха с 2/3 спрямо август, когато бяха достигнали върхови стойности, добави тя.

По нейните думи предстоят трудности за осигуряването на газ за следващата зима, защото е възможно Русия да прекрати изцяло доставките за ЕС и това би довело до недостиг на втечнен газ. Според нея опасност създава и очакваното раздвижване на азиатската икономика, което ще увеличи търсенето на газ. Всичко това създава заплахата в края на следващото лято да се отчете недостиг на втечнен газ за ново запълване на хранилищата, поясни Фон дер Лайен. По нейните думи половината от очертаващия се недостиг може да бъде преодолян с предложените по-рано днес от комисията облекчени условия за работа с източници на възобновяема енергия.

Време е да преминем към доброволно участие в общо договаряне на европейските доставки на газ, настоя председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той призова ЕК бързо да представи законопроекти за овладяване на цените на енергията.

Войната и енергийната криза пряко удариха икономиката и гражданите. Време е да се действа, отлагането повече не е възможно, обобщи Мишел.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата