понеделник, 14 ноември 2022 г.

Еди Рама окуражи Скопие: В Албания не сме застрашени от българското малцинство

  

Албанският премиер Еди Рама насърчи Скопие към конституционните промени, които трябва да доведат до вписване на българското малцинство там, за да бъдат изпълнени изискванията по пътя на Северна Македония към ЕС.

"Ние в Албания имаме различен конституционен модел, но парламентът признава немалък брой малцинства, включително и българското малцинство, което има присъствие в Албания, и не изглежда да сме застрашени от някакво малцинство, напротив, считаме малцинствата за голямо богатство", каза Рама на среща с македонския си колега Димитър Ковачевски, предава БТА.

"В наш интерес е те да се чувстват колкото може по-добре в страната ни и да не се чувстват различни от гражданите с албанска националност. Във вашата конституция има голям брой малцинства, които вече са включени, което означава, че това е вече познат модел и трябва да бъде допълнен. Много е просто", добави Рама.

 "Надявам се, че Северна Македония няма да се върне в миналото и да се самоизолира по неразбираем начин. Ще бъде фатално да останем затворени в историята. Струва ми се, че само слабост и късогледство могат да превърнат конституционните промени в поле за създаване на проблеми в тази държава по пътя й към ЕС", каза албанският премиер на пресконференция след края на съвместното заседание на правителствата на Северна Македония и Албания. Думите му бяха в отговор на въпрос дали, ако правителството на Северна Македония не успее да осигури парламентарно мнозинство за необходимите промени в конституцията, Албания би продължила напред.

Според премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски истинската опасност за европейския път на страната идва партия Левица, която е против ЕС, против НАТО, срещу интегрирането на страната в Берлинския процес и инициативата Отворени Балкани.

"Още по-голямата опасност е, че тази партия взима като заложник председателя на ВМРО-ДПМНЕ, защото той е слаб и без визия. А човек без отношение, без визия и без решителност лесно може да бъде взет за заложник. И това се случва с македонската опозиция в момента. Смятам, че не трябва да се допуска такъв политически подпалвач да прекъсне европейския път на страната", каза Ковачевски, който попитан дали в парламента на Северна Македония има парламентарно мнозинство за конституционни промени, каза, че отговорността на 120 -те депутати в парламента е да вземат решение, което да гарантира бъдещето на поколенията в страната.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата