петък, 11 ноември 2022 г.

Зеленски с голяма новина след изтеглянето на руснаците от Херсон, ето какво се случва в Киев / видео

 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в петъчната вечер, че специални части на въоръжените сили вече са в южния град Херсон след изтеглянето на Русия и описа момента като исторически, предават Ройтерс и БНР.

"Днес е исторически ден. Връщаме си южната част на страната, връщаме си Херсон", каза той във видеообръщение. Други украински сили са разположени на подстъпите към града, добави той.

"В момента нашите защитници са в покрайнините на града и ние сме много близо до влизането в него. Но специалните части вече са в града", посочи Зеленски.

"И дори когато градът все още не е напълно прочистен от присъствието на врага, самите жители на Херсон вече премахват руските символи от улиците и сградите", каза украинският президент в канала си в Telegram.

Радостни жители приветстваха войските в центъра на града, след като Русия изостави единствената регионална столица, която бе превзела след началото на инвазията си на 24-ти февруари.

"Така ще бъде и в онези градове, които все още чакат нашето завръщане. Украйна ще дойде при всичките си хора“, подчерта Зеленски.

Зеленски каза, че мерките за осигуряване на безопасност на Херсон - по-специално усилията за отстраняване на това, което той нарече "много мини" - ще започнат възможно най-скоро.

Той също така посочи, че украинските сили укрепват позициите си навсякъде по фронта, но не даде повече подробности.

Междувременно Ройтерс съобщи, че жители на Киев празнуват в центъра на града, след като украинските войски влязоха в Херсон след оттеглянето на Русия от региона.

По улиците на Херсон също започнаха да празнуват. Първите украински войници, влезли в града, бяха посрещнати като герои.

Тази картина трудно би могла да бъде по-различна от начина, по който бяха посрещнати руснаците преди няколко месеца. Тогава хиляди недоволни граждани наобиколиха руските войници и с обиди и закани ги пращаха обратно в Русия

 “Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата