четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Демерджиев се разплака в парламента на изслушването за убития полицай

  

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев се разплака в парламента, докато говореше за убития граничен полицай по време на изслушването в пленарната зала.

Това стана, когато министърът заговори за срещата си с родителите му. "Да, това е огромна трагедия, имах тежката задача да се срещна с родителите и ако те бяха поискали оставката ми, днес щях да съм я депозирал. За мен е чест, че те поискаха той да бъде погребан с парадна униформа", каза министърът на вътрешните работи с треперещ глас. 

Демерджиев обобщи проблемите с опазването на границата - връщането на щата на гранична полиция, общо 1260 бройки, както и техническо обезпечаване с модерна апаратура.

Той обясни и защо досега не е било въведено дългоцевно оръжие в оборудването на граничните полицаи.

"Проблемът с дългото оръжие и с неговото внедряване е липсата на достатъчно обучени хора да боравят с него. То е толкова опасно, че може да доведе до инциденти", каза Демерджиев. Той посочи, че именно на гранични полицаи е било становището, че те са добре обезпечени с пистолети, а в смесения наряд има военен с автомати, така че нямат нужда от дълго оръжие.

"Ние преценихме след този инцидент, че сме длъжни да ги обезпечим, длъжни сме да ги обучим. В изключително спешен порядък ще ги обучим и ще ги снаряжим с дълго оръжие", добави министърът на вътрешните работи. Той каза още, че преди месец и половина при посещенията си по границата е призовавал полицаите да стрелят винаги при нужда.

Демерджиев отказа да носи отговорност за това, че полицаите от десетки години са въоръжени само с пистолети "Макаров". 

"Аз ще направя всичко възможно да не е така, но знаете откога те е трябвало да бъдат заменени", коментира Демерджиев.

"Имат бронежилетки, много рядко ги слагат, защото те тежат 12 кг", каза още той и разкри, че полицаите са склонни да рискуват живота си, но не и да ги носят по време на цялото дежурство, поради което ги държат в автомобилите. "Облеклото им произвежда шум, създава изключителен дискомфорт, когато упражняват служебните си задължения", изреди още сред проблемите министърът. И допълни, че ще бъдат снабдени с ново облекло.

"Тече поръчка за автомобили", съобщи още той. 100 км от границата не са технически обезпечени, патрулите ги бранят с телата си, информира още Иван Демерджиев, като изтъкна, че на останалите 154 км фотокапани, сензори, камери са с изтекъл гаранционен срок и са много остарели. По думите му сензорите по-скоро пречат на патрулите, защото често алармата се задейства по фалшив сигнал.

"Ще искаме още помощ от ЕК, защото европейската солидарност предполага не само декларации, а активно участие при опазването на границата", каза още вътрешният министър. И поиска и Народното събрание да гласува още средства за опазването на границата.

Той съобщи, че при над 3000 заведени производства за каналджийство, малко над 100 са завършили с ефективни присъди на фона на 4 пъти завишен мигрантски натиск по турската граница. Министърът повтори, че вече е направил предложение за връщането на закритите 1260 щатни бройки за гранични полицаи. 

Демерджиев получи съчувствие, но и критики от ГЕРБ, които вече му поискаха оставката.

"Много неща чухме, много въпроси бяха зададени. Сълзите от тази трибуна ги оценявам, защото мъжите сълзи са тежко нещо, но дотам", реагира на думите на Демерджиев депутатът Маноил Манев от ГЕРБ.

След съчувствието той продължи с обвиненията, като ги пренасочи главно към Бойко Рашков.

"Това, което правите през последните дни, обаче не ви прави чест, защото търсите всякакви други причини, но единственият виновен стои в тази зала и това е бившият вътрешен министър, преди вас. Ние многократно заявихме, че поддръжката на съоръжението не трябва да отива в МВР, но от другата страна имаше едни 70 милиона и то отиде там. Когато в МВР министър е човек, който никога не е обличал тази шумяща унифрома, г-н Рашков и г-н министър, е трудно", заключи Манев.

"Бих искал да ви питам и за прословувата реформа, която била завършена на 98%. Вие от тази трибуна работите за публиката, но общото искане за увеличаване на бюджета не постига нищо. Днес ни спестявате някои неща, снощи над 900 души са се опитали да влязат през границата. Знам, че на Вълчи дол групата мигранти е замеряла с камъни българските полицаи. Ние ще продължим да искаме вашата оставка, защото всичко което казахте днес стана ясно, че има добри намерения, много желания за работа, няколко ходения до границата и нито едно реално действие", напомни депутатът от ГЕРБ.

Рашков не остана длъжен и поиска лично обяснение.

"Вие похарчихте 200 млн. лв. за съоръжение, което пропуска и зайци. С подобни мрежи, с които можете да хващате само дребни животни, друго не може да се постигне", отхвърли вината бившият министър на вътрешните работи.

"Вие ненавиждате българските полицаи", скочи в отговор на трибуната Маноил Манев. И опонира, че по времето на управлението на Бойко Борисов не е имало подобен мигрантски натиск, докато последните 2 години не са направени никакви усилия, за да си върши работата граничното съоръжение.

БСП се включи в разправията и нарече финансирането на оградата "кражбата на десетилетието". От партията, също като ГЕРБ, поискаха преди ден оставката на Демерджиев. Иван Иванов се учуди защо прокуратурата не я разследва, след като те са подали сигнала.

"Много ви моля, преустановете караницата, не е полезна за нито една партия. Караниците са безплодни, не са ползотворни", призова за успокояване на страстите председателят на НС Вежди Рашидов. 

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата