сряда, 9 ноември 2022 г.

Само една радиостанция са имали военният и убитият полицай по време на фаталния патрул

  

              Снимка: Скрийншот/Nova News

Само с една радиостанция са разполагали и военнослужещият, и убитият граничен полицай по време на фаталния патрул по българо-турската граница, когато служителят на реда беше убит. Това каза пред парламентарната Комисия по отбрана военният министър Димитър Стоянов, предаде БНР.

От миналата година се поддържа група от 20 до 40 човека, която се занимава с това да възстановява целостта на оградата по границата, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти преди началото на заседанието на комисията по отбрана към Народното събрание.

Новата информация, която министърът на отбраната сподели с депутатите, е, че по време на обхода и военният, и загиналият полицай са разполагали само с една система за комуникация - така наречената Тетра.

Станцията е била в загиналия полицай. И заради престрелката военнослужещият не е имало как да подаде сигнал към граничното полицейско управление за ситуацията.

По време на заседанието на Комисията по отбрана депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов изрази възмущението си, че военнослужещият е трябвало да подаде сигнал по Вайбър.

Министърът на отбраната уточни обаче, че не е възможно и военните, и полицията да имат по една радиостанция. Още повече, че и системите на полицията, и на военните работят на различни честоти, които не могат да бъдат променяни. Затова и радиостанцията била в граничния полицай.

Служебният министър на отбраната каза, че към момента на границата има 150 военнослужещи плюс 40 души, които са логистична поддръжка. От думите му стана ясно, че в дните след убийството на граничния полицай МВР не се искали увеличаване броя на военнослужещите.

Пред Комисията по отбрана на Народното събрание Димитър Стоянов каза, че няма система, която да следи дали има пробиви по оградата. Имало вибрационни датчици и камери.

Дронът на военните за облитане на райони също работел. Вертолетът "Кугър", който трябваше да помага охрана на границата бил в Испания за ремонт.

"Предвидили сме от утре всички да бъдат снабдени с очила за нощно виждане, бронежилетки", съобщи по-рано министърът. Той добави, че никой не е очаквал да се стреля на границата, защото очакванията са това да са бежанци, които бягат от насилие и не биха използвали насилие.

"Ще бъдем много по-внимателни как са екипирани нашите военнослужещи и как действат на границата", каза той и допълни, че българските военнослужещи имат добра подготовка.

"Ние сме служебно правителство, когато съставят редовно, ще се оттеглим веднага, но да се искат така оставки не е сериозно", заяви Димитър Стоянов по повод исканата от ГЕРБ оставка на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Първо "да" в НС за разкриването на сметка във ФЕД за изтребителите F-16

Комисията по отбрана към Народното събрание одобри разкриването на сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк, за да получаваме доходност от парите, платени за F-16.

С десет гласа "за" народните представители подкрепиха Законопроекта за ратифициране на Споразумение за сметка между Министерството на отбраната (МО) на България и Федералната резервна банка на Ню Йорк и на Споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на България, между МО на България, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк. Един депутат гласува "против", а двама се въздържаха.

Тези споразумения са свързани с изпълнението на договорите за доставка на 8 броя самолети F-16 Block 70 със свързаното оборудване и въоръжение между Република България и Съединените американски щати (САЩ), се посочва в мотивите на законопроекта.

На 7 август 2019 г. България е превела по сметка на DSCA договорената сума 1,2 млрд. долара, тъй като към тази дата страната ни не е имала право за разсрочено плащане, каза министър Димитър Стоянов пред народните представители от Комисията по отбран

Той допълни, че условията на програмата FMS дават възможност част от платените от страната ни средства да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава.

През октомври Димитър Стоянов обясни, че има проекти на две подобни решения от 2021 г. и 2022 г., които поради прекратяване на дейността на Народните събрания, са останали без последствия, а в резултат на това България е загубила над 10 млн. долара.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата