сряда, 16 ноември 2022 г.

Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността веднага след консултациите със съюзниците ни в НАТО

  

Служебният премиер Гълъб Донев ще свика Съвета по сигурността към Министерския съвет веднага след като е ясен резултатът от консултациите със съюзниците ни в НАТО. Това обяви самият той преди началото на днешното редовно заседание на правителството.

Експлозията на двете ракети в близост до границата на Полша с Украйна, при която загинаха мирни граждани, налага спешно преосмисляне на следващите ни действия, с които да запазим мира, заяви Донев, цитиран от БТА.

"В постоянен контакт сме със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС. Следим внимателно хода на разследването. Сдържаният тон и твърдения, основани на факти, са задължителни, защото става дума за война", посочи Донев.

Според него всички предположения, направени преди да са изяснени фактите и обстоятелствата около инцидента на полска територия, ще са спекулация, която носи риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване.

"Да говорим за войната като за видеоигра, е опасно хоби. Войната на Русия срещу Украйна не е симулация на военна ситуация. Този военен конфликт убива невинни хора и разрушава бъдещето на Европа и света", смята премиерът.

"В този момент от ключова важност е единството на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС", обяви още Гълъб Донев.

По думите му усилията за възстановяването на мира и сигурността в региона трябва да продължат по пътя на дипломацията.

Социални услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата