вторник, 22 ноември 2022 г.

Американците гласуват с машини? Да, ама не!

 

Европа може да не гласува с машини (освен един район в Белгия), но в САЩ има машинен вот. Този аргумент се очертава като един от любимите на поддръжниците на този вид гласуване. И той беше сравнително верен, но не и днес. Зад океана гласуваха с машини, но преди вече доста години. Процентът на продължаващите да използват технологичните решения в деня на вота намалява с всяко ново гласуване. 

Интересна разбивка как се гласува в страната предложиха „Ройтерс“ в материала си „Машинна политика: Как Америка пуска и брои своите гласове“ от 23 август 2022.

В страната, както и в повечето държави, пише авторът Мат Здън, се използва хартия, за да се гласува. В повечето случаи избирателите маркират бюлетините си на ръка. В други случаи могат да направят своя избор на машина, наречена „устройство за маркиране на бюлетини“, което отпечатва хартията, която да бъде пусната в урната. Малък в процентно съотношение е броят на машинно гласуващите. И процедурата пак не е като в България.

Почти 70% от избирателите живеят в региони, където се гласува само с хартия. После броенето става с помощта на електронен скенер или на ръка. Около 23% са регистрираните избиратели, които гласуват по втория вариант – с бюлетина, която сами са си отпечатали с помощта на избирателна машина. В случая с тях се броят само хартиените разписки.

С машини, директно отчитащи гласа (DRE), гласуват около 7% от американците. Някои от тези машини вадят хартиена разписка, а други не. И процентът на гласуващите така потъва през последните години, коментира „Ройтерс“. Преди 6 години например, през 2016 г., това е било начин на гласуване за 22% от американците. За 6 години обаче спадът е 3 пъти.

Безхартиеното електронно гласуване, рекламирано със способността си да изчислява гласовете бързо и точно, бързо губи популярност в САЩ и Европа от 2005 година насам. Страните се връщат към хартията като най-сигурния начин да следят честността на вота и да отклоняват потенциални опити за намеса.

Притеснения от машините сред обществеността и експертите циркулират още по-рано, когато изследователи публикуваха редица проучвания за ненадежност в сигурността на тези устройства, коментира „Ройтерс“. През 2016 ситуацията ескалира с президентските избори. Тогава 22% гласуваха машинно и имаше съмнения, че руски хакери са пробили системите за гласуване, за да съберат данни за американските избиратели. Така и не бяха представени доказателства за пробив, но властите осъзнаха, че им трябва допълнителна сигурност за гаранция на изборните резултати.

Според медията, друга причина за „смъртта“ на машините постепенно става технологичната им морална остарялост. Подобни устройства отдавна не се произвеждат и съответно все по-трудно се намират резервни части за тях. Нещо, което е напълно нормално за лаптопи и таблети на по 10-15 години.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата