сряда, 23 ноември 2022 г.

Социалната комисия обвърза обезщетението за гледане на дете с минималната заплата

  

Социалната комисия прие предложението на БСП на първо четене да бъде обвързан размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата. Промените в Кодекса за социално осигуряване бяха одобрени на косъм - с 9 гласа "за", 8 "въздържал се" и нито един "против".

В момента минималната работна заплата е 710 лв., но толкова е и майчинството, считано от 1 април 2022. Размерът на обезщетението обаче се определяше всяка година при приемането на бюджета на ДОО, докато сега ще бъде автоматично променян според ръста на минималната заплата, ако гласуваното мине и през пленарната зала.

С измененията се дава още възможност обезщетението да се изплаща на бащата (осиновителя) или на човека, поел грижите за детето, когато вместо от майката (осиновителката), допълнителният платен отпуск за отглеждане се ползва от тях.

Темата предизвика размяна на реплики между Георги Георгиев от "Възраждане" и депутатите от "БСП за България" - Георги Гьоков и Корнелия Нинова. Те спориха защо предишното правителство, от което социалистите бяха част, не е предприело стъпка за обвързването на размера на обезщетението за отглеждане на дете с размера на МРЗ. От БСП заявиха, че това предложение е част от дългосрочната политика на социалистите за справяне с демографската криза, съобщава БТА.

Въпреки изразените възражения, Георгиев каза, че "Възраждане" ще подкрепи законопроекта. Подкрепа за предложенията на БСП заяви и Искрен Арабаджиев от "Продължаваме Промяната".

Според Деница Сачева от ГЕРБ-СДС не става ясно дали предложените законодателни промени не са подготовка за предизборна кампания. По думите ѝ "промени на парче" не предполагат цялостна дългосрочна политика за подкрепа на децата и родителите. Сачева посочи, че ГЕРБ-СДС ще се въздържат при гласуване. Севим Али от ДПС обърна внимание, че сега действащото законодателство дава възможност при хода на бюджетната процедура, когато се приема бюджетът на Държавното обществено осигуряване, да се определя този размер.

Единодушно комисията одобри на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Министерския съвет. Предвижда се въвеждане в националното законодателство на мерки по прилагане на два регламента - единият относно паневропейски персонален пенсионен продукт (ПЕПП), другият - за създаване на рамка за улесняване на устойчивите инвестиции.

В предложения законопроект не се предвиждат промени относно задължителното пенсионно осигуряване, подчерта Диана Йорданова, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, която представи законопроекта пред депутатите.

Общо пет законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване са в дневния ред на комисията днес.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата