сряда, 9 ноември 2022 г.

Илияна Йотова: Ще има предложен състав на кабинет още с първия мандат

  

                                  Снимка: Булфото

Моята логика сочи, че сега ще има предложен състав на кабинет още с първия мандат, коментира в предаването "Лице в лице" по bTV вицепрезидентът Илияна Йотова.

"На средата на тези преговори сме, предстоят срещи с още формации в парламента. За разлика от миналата година, когато имаше консултации и даване на мандати, има една съществена разлика - че ще бъдат предложени правителства както от първата политическа сила, така и от втората. Миналата година идваха номинирани от името на парламентарната група и връщаха мандатите", припомни вицепрезидентът.

За възможен вариант на правителство с третия мандат тя коментира, че не смята, че на този етап трябва да се отхвърлят възможностите на първите два, допълва БТА. "Всичко зависи от това каква формула ще избере първата политическа сила - партия ГЕРБ, за да представи своето правителство. Смятам, че ще подходят сериозно, това сочат срещите и инициативите, които правят с политическите партии. Вероятно ще има някаква експертност в този кабинет и хора, които много трудно биха могли да бъдат отречени от другите политически сили. Нека да не избързваме с третия мандат, а има и втори. Още повече, че от "Продължаваме Промяната" напоследък също говорят, че ще се пробват с правителство на малцинството", каза Илияна Йотова.

Тя коментира и срещата между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" от вчера. "Беше много голямо очакването от тази среща, но парата беше изпусната предварително. От самата среща новина нямаше. Всички неща, за които се говореше, са проблеми и неща, които сме чували неведнъж и биха могли да бъдат обсъдени съвсем спокойно в кулоарите на парламента и пленарната зала", каза Илияна Йотова. Според нея ценното е в това, че я имаше. Оттук нататък толкова за съдържанието, добави тя.

"По-скоро "Продължаваме Промяната" разруши едно табу по отношение на ГЕРБ и тази среща стана възможна", отбеляза Йотова. Според нея срещата има политически знак от друга гледна точка. "Може би политиците са осъзнали, че не този е начинът да се разговаря в Народното събрание - със замеряне с обиди и квалификации, а трябва да се говори и за политики", посочи вицепрезидентът.

Според нея тази среща има още едно измерение и то е какво носи тя в политически аспект и за двете партии. Срещата е имала за цел да покаже на другите формации в парламента, че това са партиите, които ще решават както съдбата на бъдещото правителство, така и ще определят политическата картина в страната, смята Илияна Йотова.

"Не е за пренебрегване и това, че с ГЕРБ някой говори и това е втората политическа сила", каза още тя. "Твърде бързо стана тази среща и се питам дали хората, които протестираха 2020 г., приемат тази среща", отбеляза още вицепрезидентът.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата