сряда, 16 ноември 2022 г.

НАТО с извънредно заседание заради инцидента с ракетата в Полша

  

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще ръководи днес заседание на Северноатлантическия съвет, посветено на снощния взрив в Полша. Това съобщи говорителят на алианса Оана Лунджеску, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Очаква се Столтенберг да говори пред медиите в обедните часове. В срещата се предвижда да участват посланиците на страните от пакта.

Снощи Столтенберг съобщи, че е разговарял с полския президент Анджей Дуда. Той уточни, че НАТО следи обстановката и съюзниците поддържат тясна връзка.

Генералният секретар посочи, че е важно да бъдат установени всички факти по случая.

Полша съобщи в сряда, че в източната част на страната е паднала ракета руско производство, която е убила двама души, въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е "малко вероятно" тя да е изстреляна от Русия, припомня АП.

Взривът, който украинският президент Володимир Зеленски определи като "много значителна ескалация", накара Байдън да свика извънредна среща на лидерите на Г-7 и НАТО. Умишлена, враждебна атака срещу член на НАТО - Полша, може да предизвика колективен военен отговор от страна на алианса.

Русия отрича да е замесена във взрива в Полша.

Трима американски служители заявиха, че предварителните оценки сочат, че ракетата е била изстреляна от украинските сили срещу руска ракета по време на вчерашния обстрел срещу украинската енергийна инфраструктура.

Полското правителство заяви, че провежда разследване и повишава нивото си на военна готовност. В изявление на полското външно министерство ракетата беше идентифицирана като произведена в Русия. Президентът Анджей Дуда беше по-предпазлив, като заяви, че то "най-вероятно" е руско производство, но произходът на оръжието все още се проверява.

Украйна все още поддържа запаси от въоръжение, произведено в бившия Съветски съюз и в Русия, включително ракетната система за противовъздушна отбрана С-300.

Решението на Байдън да свика извънредната среща наруши графика за последния ден от срещата на върха на Групата на 20-те в Индонезия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че участниците в нея са обсъдили взрива в Полша и са изразили твърдата си солидарност с Украйна.

"Изразяване пълната си подкрепа за Полша и съдействие за продължаващото разследване. Ще продължим да поддържаме тесни контакти с нашите партньори относно следващите стъпки. Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза тя.

Полша и НАТО използваха формулировки, които подсказваха, че поне засега не разглеждат взрива на ракетата като умишлено руско нападение. В изявление на НАТО се казва, че става дума за "трагичен инцидент".

Руското министерство на отбраната отрече да стои зад "каквито и да било удари по цели в близост до украинско-полската граница" и заяви, че снимките на предполагаемите щети "нямат нищо общо" с руски оръжия.

Социални услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата