четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Криминалист алармира за големи проблеми след убийството на полицай Бъчваров

Липса на екипировка, достатъчно служители и обучение – това, според експерти, са основните проблеми на граничната ни охрана, и то на фона на засиления през последните години мигрантски натиск. А стрелбата с убит полицай край Елхово осветли старите, но все още нерешени проблеми в системата.

„Тези хора там са като опълченци! Липсва им всякаква екипировка, която да се осигурява държавата. Служителите, които биват изпращани на границата, се оборудват сами – пазаруват си нещата от интернет, включително и боеприпасите за личното оръжие. Това е безобразие”, коментира пред NOVA криминалният експерт Иван Савов.

Липсата на достатъчно хора за охрана на границата също е сред проблемите, смята доц. Милен Иванов. 

„Няма как да вземете двама човека на 5 км, да вземете найлон, с който да се покрият и да ги приберете след 24 часа”, категоричен е той.

А решението на проблема не се изчерпва само с осигуряване на екипировка и оръжие. Трябва да се запълни и сериозният дефицит на експерти в системата. Според Иванов няма как в планински и гористи местности да действат полицаи, които са обучавани в градска среда.

Промяна, може да има, ако се предприемат сериозни реформи, смятат още експертите. В противен случай цената ще продължава да се плаща с човешки животи.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата